foto: EQOL

Redovna fizička aktivnost utiče na bolje rasuđivanje i razmišljanje, učenje, kreativnost i u velikoj meri vodi ka povećanju samopouzdanja i entuzijazma za životom. Da li je to dovoljno dobar razlog da kontinuirano vežbate i balansirano se hranite?

Podizanje svesti o ovim temama i težnja ravnoteži još od ranog detinjstva, što itekako može da doprinese aktivnom i dobrom zdravlju tokom celog životnog veka, je veoma važna tema za sve nas. To je bila i centralna tema 5. međunarodne naučne konferencije EQOL – Exercise and Quality of Life 2019: From Active Childhood to Healthy Aging.

foto: EQOL

Na konferenciji u Novom Sadu predstavljena su naučna istraživanja obuhvatila su teme iz oblasti kvaliteta života, vežbanja i zdravlja, biomehanike, ishrane, kineziterapije, rehabilitacije, zdravog i uspešnog starenja, psihologije, socioligije i drugih srodnih oblasti. Upravo zato ovaj skup je podržala SmartWater.

“Na ovom skupu je predstavljeno blizu 200 istraživanja o kvalitetu života iz čitavog sveta, a meni lično su bili najzanimljiviji zaključi koji se tiču novih metoda promocije fizičke aktivnosti u cilju prevencije epidemije gojaznosti kod dece, povezanosti ponašanja u mladosti sa zdravljem u starijem dobu, i posebno neophodnosti bolje pismenosti stanovništva kada je reč o razumevanju poruka iz domena zdravih načina ponašanja”, rekao je prof. dr Sergej Ostojić, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i jedan od autora Vodiča za zdrave životne navike.

Tokom trodnevnog izuzetnog naučnog programa koji je obuhvatio usmena izlaganja i poster prezentacije, predstavljena su predavanja po pozivu 12 vodećih stručnjaka iz zemlje i inostranstva, a okupili su se učesnici iz 33 zemlje sveta.

“Pored ostalih tema, EQOL 2019 se bavio i efektima ishrane na kvalitet života stanovništva svih uzrasta. Izgleda da mnoge navike u ishrani, uključujući optimalnu hidraciju, Mediteranski obrazac ishrane ili unos inovativnih suplemenata kod specifičnih metaboličkih stanja predstavljaju dobar recept za dugoročni kvalitet života. Iskreno se nadam da će neke od ovih poruka stići i do našeg stanovništva, naročito imajući u vidu visoku učestalost hroničnih bolesti u Srbiji, bolesti koje je moguće sprečiti usvajanjem zdravih načina ponašanja - sve to za efekat imaće produženje životnog veka našeg stanovništva, koji je ispod proseka u poređenju sa drugim evropskim zemljama, ali podizanju kvaliteta života od detinjstva do penzionerskih dana”, dodao je Ostojić.