Voda = život. Time se često može predstaviti pojednostavljena jednačina sveta oko nas.

Prepoznajući ulogu vode kao primarne osnove života ali isto tako i najbitnijeg sastojka svakog pića koje proizvodi, kompanija Coca-Cola investira u očuvanje najbitnijeg ovozemaljskog prirodnog resursa i širi svest o važnosti očuvanja vode. 

S tim ciljem već deset godina traje saradnja Coca-Cole sa Svetskom organizacijom za prirodu (WWF) a njen rezultat su mnogobrojni projekti iz oblasti zaštite životne sredine. Zbog toga, jedan od najvažnijih planova kojem Coca-Cola teži je da prirodi vrati svu vodu koju koristi za pravljenje svojih pića.

Jedan takav projekat se odvija u zemljama okruženja uključujući Austriju, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Rumuniju i Bugarsku. Najpoznatija zajednička karika koja spaja sve ove zemlje je, naravno, Dunav, duž kog se sprovodi projekat za obnovu vlažnih i plavnih područja. Takva područja imaju višestruku ulogu jer prečišćavaju vodu, ublažavaju uticaj poplava ali i predstavljaju životom najbogatija biološka područja.

Rezultati koji se od projekta očekuju najbolje govore za sebe: 4,4 miliona dolara će do 2020. ukupno biti uloženo u novih 12 miliona m3 rečnog kapaciteta, a obnoviće se 53km2 vlažnih staništa.

Značajni rezultati su već ostvareni na lokalu. U rezervatu Gornje Podunavlje revitalizovane su bare Semenjača i Šarkanj, a akcija trenutno traje i na području Širokog Rita. Ovo plavno područje koje se prostire na oko 200km2 uz levu dunavsku obalu na samom severu Vojvodine i obuhvata oko 70 km rečnog toka, jedan je od najznačajnijih bioloških lokaliteta u celokupnom toku Dunava.

Prirodna oaza Gornje Podunavlje predstavlja pravu erupciju flore i faune i istovremeno je proglašeno zaštićenim područjem za biljke, ptice i dnevne leptire, a nalazi se i na listi međunarodno značajnih vlažnih područja.

Ukoliko ste avanturista u ovim predelima možete sresti crne rode, patke, njorke, orla belorepana, vidre, jazavce, divlje mačke i mnoge druge životinje, a populacija jelena je veća nego na bilo kojoj drugoj tački u Srbiji. Zbog svega ovoga, Gornje Podunavlje je lokalitet za čije očuvanje se vredi boriti.

Saznajte više i o prirodnim bogatstvima Vlasine