Paraolimpijske Igre prvi put održane su 1960. godine, zajedno sa Olimpijskim igrama u Rimu, kada je učestvovalo 400 sportista sa fizičkim nedostacima. Od tada, ovo takmičenje preraslo je u drugi najveći sportski događaj na svetu – a Coca-Cola kompanija je ponosni sponzor još od Igara u Barseloni 1992. godine.

Danas, Specijalna Olimpijada predstavlja takmičenje sa naglaskom na sportska dostignuća, pre nego na invaliditet. U Londonu 2012. godine učestvalo je više od 4.000 atleta, a Ser Filip Kraven, predsednik Paraolimpijskog Komiteta, nazvao je događaj "najboljim ikada".

Coca-Cola sistem je globalni partner i osnivač Special Olympics International. U Srbiji, saradnja je uspostavljena 2004. godine, dve godine nakon što je Specijalna Olimpijada počela sa radom u našoj zemlji. Pokroviteljstvom, volontiranjem i podizanjem svesti o socijalnoj inkluziji Coca-Cola kompanija je od samog početka posvećana unapređenju kvaliteta života i zajedništva sportista sa intelektualnim nedostatkom.

Paraolimpijske igre i Coca-Cola

"Mi u Coca-Cola sistemu, radimo na unapređenju kvaliteta života kroz sve što radimo, bile to aktivne zone širom zemlje, podrška mladima da lakše dođu do zaposlenja ili briga o životnoj sredini. Specijalna Olimpijada je jedinstvena organzacija koja na nemerljiv način doprinosti kvalitetu života mnogih porodica u našoj zemlji i mi smo ponosni što smo sve ove godine uz njih. Kao partneri, nadamo da će naši takmičari osvojiti još puno medalja i da ćemo zajedno nastaviti da promovišemo duh inkluzije i zajedništva", kaže Milica Stefanović, predstavnica Coca-Cola sistema u Srbiji.

Naši takmičari su do sada na Olimpijskim igrama osvojili 131 medalju i svaki njihov uspeh je velika inspiracija. U čast tog uspeha Specijalne Olimpijade u Srbiji, u galeriji New Moment u Beogradu nedavno je organizovana izložba fotografija trofeja i dostignuća koje su od 2002. godine ostvarile domaće atlete, uz podršku Coca-Cola sistema.

"Naša misija je da sve osobe sa intelektualnim nedostatkom uživaju ravnopravnu ulogu u našem društvu i zajednici. Ova izložba je sjajna prilika da prikažemo izuzetne rezultate koji su značajno obogatili živote naših takmičara i pružili im priliku da se uključe u tokove. Coca-Cola sistem je u velikoj meri zaslužan za to, jer je svojom podrškom omogućio da nastupamo na takmičenjima i osvajamo brojne medalje", ističe Aleksandar Stanojević, član Upravnog odbora Specijalne olimpijade Srbije.

Osim materijalne podrške, za Coca-Cola kompaniju od suštinske važnosti je i pokretanje radosti kroz trenutke motivacije i inspiracije za naše sportiste. Za ovogodišnje zimske olimpijske igre u Austriji Coca-Cola Cola Ambasadori širom sveta pripremili su srca podrške Specijalnim Olimpijcima.

Zaposleni u svakoj zemlji, pa i Srbiji, osmislili su i ukrasili drveno srce jedinstvenim porukama i motivima i poslali ih u Austriju čime su istakli svoju podršku i činjenicu da su ponosni na takmičare.

Zauzvrat, srpski Paraolimpijci doneli su iz Austrije kući 21 medalju – šest zlatnih, devet srebrnih i šest bronzanih.

Paraolimpijske igre i Coca-Cola