Zero Waste City
3D printed urban furniture already in place making the seafront of Thessaloniki even more beautiful

Možete li da zamislite "gradove sa nula otpada"? Kroz viziju Svet bez otpada, Coca-Cola veruje da partnerstvo, nova razmišljanja, inovacije i odlučnost, ova naizgled nedostižna ambicija može da postane stvarnost.

Kompanija je nedavno pokrenula novi program za doprinos zajednici, "Zero Waste Cities", na 83. Solunskom međunarodnom sajmu u Grčkoj. Ovo je jedan od najvećih međunarodnih poslovnih sajmova na Balkanu, koji ima više od 200.000 posetilaca.

Novi, bolji način urbanog života

Dugoročni program ima za cilj da Solun, drugi po veličini grad u Grčkoj, bude prvi grad u zemlji sa potencijalom da postane opština bez otpada. Coca-Cola planira da pokrene program drugim gradovima u Grčkoj i Evropi sa ciljem da postane pokret ka novom, boljem načinu urbanog života. Gradovi bez otpada su pravi "zlatni trougao", koji uključuje i angažuje lokalne vlasti, nevladine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine i partneri za inovacije.

Ovaj ambiciozni akcioni plan ima za cilj ubrzanje promena u ponašanju koje su potrebne kako bi se kružna ekonomija i recikliranje deo ljudskog srca, umova i svakodnevnih rutina. Coca-Cola ima za cilj da to postigne koristeći inovativne tehnologije koje su lako dostupne i privlačne za ljude svih uzrasta, dok u isto vreme identifikuju i rešavaju potrebnu infrastrukturu i prepreke koje sprečavaju napredak.

Program se fokusira na intervenciju, obrazovanje i promenu ponašanja pretvarajući recikliranje u smislenu i zabavnu aktivnost. Ključne komponente su:

“Štampajte svoj grad”, inovativna inicijativa koja pretvara plastični otpad u korisne predmete kroz tehnologiju 3D štampanja. Prvih 10 komada funkcionalnog urbanog nameštaja postavljeno je na obali Soluna. U drugoj fazi programa, ljudi će moći da putem online aplikacije navedu koje će ostale korisne objekte štampati 3D i instalirati u različitim četvrtima širom grada.

"Recikliraj na plaži", program koji podržava Coca-Cola fondacija, koji je već u toku. Cilj je da se očisti obala Soluna, podigne svest za recikliranje i edukuju ljude o tome kako reciklirati - sve to na zanimljiv i zabavan način.

Interaktivni centar za reciklažu i kružnu ekonomiju u centru grada gde će, kroz sveobuhvatni iskustveni pristup, Coke će obrazovati ljude i škole o vrednostima cirkularne ekonomije i novom pristupu upravljanju otpadom.

Uvođenje prve ikada studije prevencije o tome kako grad može bolje da izađe na kraj sa otpadom i aktivno učestvuje u tome kako će se rezultati ove studije implementirati.