Dolazak bebe je za roditelje najradosniji događaj u životu. U tim trenucima, kada se mešaju radost, ljubav ali i briga oko toga kako obezbediti najbolju negu za tek rođeno dete podrška stiže od Rosa vode. U skladu sa svojim osnovnim karakteristikama, Rosa voda je već godinama uz bebe i roditelje. Još 2010. godine započela je misija da podrži ono što je važno - porodicu i budućnost dece i iz dana u dan radi na tome.

Sve je krenulo od otvaranja prvih banaka humanog mleka, šanse da prevremeno rođena deca dobiju adekvatnu ishranu i negu, a onda su sa radom počele i prve škole roditeljstva. Podrška i zahvalnost su počeli da stižu sa svih strana.

Šta da jedem ako mi je stalno muka; da li će mojoj bebi škoditi ako uzimam slatkiše; da li se doji na tri sata ili kada beba traži; da li smem da izvodim bebu u šetnju ako je napolju kiša ili manje od 10 stepeni; koje su uobičajene reakcije na prve vakcine... Ovo je samo početak beskonačnog spiska pitanja koje muče buduće roditelje, a koje često nemaju kome da postave. Ili bar nekom u čiji sud i savet mogu da se pouzdaju.

Spokojno roditeljstvo uz Rosu

Rosa voda je učinila mnogo da prvi dane roditeljstva budu spokojniji za mnoge mame i tate . Škole roditeljstva, ukupno njih 10 mesto su gde mame i tate mogu da saznaju i pitaju sve što ih brine, interesuje ili zbunjuje o trudnoći i odgoju beba, da tako razreše mnoge dileme.

U domovima zdravlja šrom Srbije u Rosa školama roditeljstva podršku roditeljima pružaju pedijatri, ginekolozi, stomatolozi i patronažne sestre. Kroz brojne radionice i predavanja, ali pre svega kroz praksu, roditelji uče sve o prvom kupanju, značaju dojenja, vakcinaciji, ishrani i nezi beba, fizičkoj aktivnosti, i mnogim drugim temama.

Roditelji polaznici ovih škola kažu da im je značilo i što su imali priliku da porazgovaraju sa drugim roditeljima koji se spremaju za dolazak bebe, da sa njima razmene iskustva, ali i svoje strepnje pred najznačajniji zadatak koji ih čeka.

Škole roditeljstva nalaze se u kompletno renoviranim i opremljenim prostorijama u domovima zdravlja, a stručnjaci koji rade u školama prošli su akreditovanu obuku Gradskog zavoda za javno zdravlje, koja je u skladu sa poslednjim profesionalnim standardima ove profesije.

Do sada postoji 10 škola, a plan je da u narednoj godini bude otvoreno još 10 kako bi podršku dobilo oko 5.000 beba i njihovih roditelja širom Srbije.

Značajan doprinos inicijativi Rosa vode da nastavi da ulaže u sigurno roditeljstvo, dao je veliki broj građana, koji su kupovali pakovanja vode od 1,5l, od čije se prodaje izdvajao po jedan dinar.