Desetogodišnje eksperimentisanje, nakon koga je Johan Jakob Švepe izumeo prvi industrijski proces flaširanja mehurića (proces karbonizacije), krunisano je otvaranjem fabrike Schweppes. Te 1783. “rođena” je savremena industrija bezalkoholnih pića.

Švepeova gazirana voda (soda voda), doživela je momentalni uspeh, a budući da je bila odobrena i od strane vodećih lekara, tada je prodavana uglavnom u apotekama kao lek za razne bolesti.

Pažnju je privlačila i, za to vreme, neobičnom staklenom bocom, koja je duvana i formirana u jednom komadu. Originalna flašica imala je jedinstven oblik kruške (ilia ko vam je bliža asocijacija – čunja za kuglanje), ali nije bilo ravne baze jer boca nije bila namenena da stoji uspravno. Umesto toga, dizajnirana je da leži na boku tako da prirodna pluta koja se koristila kao čep bočice ostane mokra i na mestu. Ako se isuši, pluta se skuplja, omogućavajući ugljen-dioksidu da ispari i time bi mehurići nestali.

Schweppes je oduvek bio simbol stila i originalnosti, inteligentan, elegantan, duhovit, blago ironičan, ali uvek pozitivan i vrlo iskusan – baš kao i osobe koje uživaju u Schweppesu. Želeći još više da se približimo svojoj tradiciji lansirali smo nove staklene flašice, inspirisane upravo tom ikoničnom bocom od koje je sve krenulo pre više od 230 godina.

Nova Schweppesova “skittle” boca je u Srbiji prvi put otkrivena tokom Noći muzeja sredinom maja, a od početka leta je na tržištu.

Prateći prvobitni dizajn, u gornjem delu, ka grlu ona je uža nego ranije. Osim što je prefinjena i moderna, postoji i praktičan razlog za takav dizajn: šampanjski oblik pomaže da se stvori optimalna penušavost i zadrži taj suptilni gorki ukus, po kome je ovo piće poznato već više od dva veka.  

Još jednu zanimljivu priču iz bogate istorije Schweppesa “otkriće” vam tekstura u donjem delu flaše. Pod prstima ćete osetiti diskretne izbočine koje formiraju fontanu. Taj simbol ćete sigurno prepoznati sa našeg grba.

A znate li šta on predstavlja?

Još davne 1851. Schweppes je bio zvanično piće grandiozne Svetske izložbe u Londonu, kada je prodato milion boca ovog svima tada omiljenog pića. Za potrebe izložbe izgrađena je ogromna Kristalna palata. Na samom ulazu u palatu posetioce iz celog sveta dočekivala je velika fontana, koja je i danas važan deo vizuelnog identiteta Schweppesa.