Najmanja greška je neoprostiva, a najveća dela često su nevidljiva.

Urgentni centar Kliničkog centra Srbije je ustanova koja radi 24 sata 365 dana u godini, a svaki minut može da donese novu i nepoznatu borbu za spašavanje života i očuvanje zdravlja.

Tu se zbrinjavaju najteži slučajevi i gotovo uvek vrvi kao u košnici.

Tu se tačnost, brzina i efikasnost podrazumevaju.

„Raditi u Urgentnom centru je isto kao kada trčite štafetu 4x100m i vi ste poslednja izmena, oni pre vas mogu da zakasne...“, slikovito je objasnio prof. dr Predrag Mitrović, kardiolog koji četvrt veka radi u ovoj ustanovi i po čijem istoimenom romanu je snimljen serijal „San urgentne noći“.

Prvih 14 epizoda naišle su na odlične reakcije publike, konstantno su bile u top 20 najgledanijih TV emisija. Mnogi su bili dirnuti uzbudljivim, emotivnim i upečatljivim svedočenjima predanih i požrtvovanih lekara, praćenih dinamičnim rekonstrukcijama nesvakidašnjih slučajeva.

„Stvarno nisam očekivala u startu takve reakcije, ali to je dokaz da ljudi vole da gledaju drugačiji pristup, jer ovo su sve istinite priče, koje se kasnije razvijaju kroz rekonstrukcije i igranu formu događaja“, ispričala nam je autorka Jovana Uhrin i najavila da nova sezona donosi još uzbudljivije priče, među kojima su: spasavanje aorte bebi staroj dva sata, svedočenje Paoline koja je sa 16 godina imala četiri kliničke smrti, čovek koji je udario glavu motornom testerom...

U pauzama zbrinjavanja pacijenata lekari i medicinsko osoblje vredno i strpljivo snimaju novih 14 epizoda, čije emitovanje će početi 23. februara (subotom na RTS1 od 17h). Rosa voda podržava ono što je važno, pa je ponovo stala iza „Sna urgentne noći“.

Prof. dr Goran Tulić kaže da za njega evociranje uspomena na nerutinske slučajeve, koji su ostavili dubok trag, predstavlja trenutke revitalizacije motivacije i svega onoga što ga čini lekarom.

„Ova struka od vas traži da se ceo date, ne samo u striktno profesionalnom, nego i u ljudskom smislu. Ako postoji trenutak ultimativne validacije svega što ste uložili u sebe u ovoj struci – onda su to apsolutno takvi slučajevi. Lekarska profesija, posebno u okolnostima u kojima mi živimo, je često mistifikovana, a često i brutalno demistifikovana. A zapravo nije ni jedno, ni drugo. Radi se o jednoj veoma odgovornoj, veoma ozbiljnoj profesiji koja je na neki način vitalna, strateška za svako društvo, pa i za naše“, rekao je načelnik ove službe i zamenik direktora Klinike za ortopediju KCS i dodao:

„Ali ova serija nije samo o nama kao lekarima. Možda je bolje reći da smo mi od sekundarnog značaja, jer to je ono za šta smo učeni i školovani ceo život, nego je o ljudima koji zajedno sa nama čine taj krug, tu magiju života i smrti, gde negde mi možemo da učinimo da se zdravlje i život zaštite.“

Dokumentovanje u formi TV serijala nesvakidašnjih profesionalnih iskustava imalo je vrlo pozitivne odjeke kod mladih lekara i studenata medicine, koji su dobili novu energiju i priliku da uče od svojih idola. Ono što je još zanimljivije je da su osnovci i srednjoškolci identifikovali sa lekarima! Neretko dolazili na „ture“ i obilazili su Urgentni centar kao mesto gde žele da rade.

„Možda bi bilo previše reći da su stekli nove uzore, a možda i ne bi. To je vrsta socijalnog impakta koji ova struka mora da ima, treba da bude pravilno shvaćena. Osećaj kada nekome spasite život ili vratite zdravlje se ne može opisati rečima“, naglasio je profesor Tulić.