Kada je beba na putu ili kada se tek rodi, roditelji imaju hiljadu i jedno pitanje. Uplašeni su i zbunjeni. Uskoro shvate da im treba pomoć. Novopečeni roditelji često osećaju nesigurnost, zbog toga je pouzdan savet više nego dragocen, posebno u zemljama sa drastično smanjenom stopom rađanja.

Kada roditeljima treba ohrabrenje, neophodno je odmah, jer beba ne sme da čeka. Tim koji se sastoji od pedijatra, ginekologa, stomatologa i patronožne sestre je idealna kombinacija stručnjaka koji mogu da pomognu kad god postoji strah i pre nego što se rodi beba.

Od kada je 2015. iniviran u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Srbije, projekat roditeljske škole ROSA otvorio je svoja vrata u više od 20 gradova širom Srbije, a zahvaljujući izvanrednom uspehu, širi se u regionu. U Makedoniji je otvorena i prva roditeljska škola ROSA! Stručni tim će održavati radionice, predavanja i vežbe u zdravstvenim centrima, a njegovi članovi biće dostupni i za sva pitanja ili savete kad god je to potrebno.

Nedavno su i timovi koji će voditi škole roditeljstva iz Makedonije posetili Srbiju. Zajedno sa  predstavnicima Ministarstva zdravlja Makedonije koji su istim povodom boravili u našoj zemlji, imali su priliku da prisustvuju obukama Gradskog zavoda za javno zdravlje i uvere se u značaj projekta Rosa škola roditeljstva i dobiju dodatnu motivaciju da primene preporuke u skladu sa svetskim standardima u ovoj oblasti.

Dodatno, kolege iz Makedonije posetile su Dom zdravlja u Batočini, gde im je tim Rosa škole roditeljstva predstavio način rada, metode koje koriste i preporuke koje daju budućim ali i postojećim roditeljima.

S obzirom na to da je škola ovakve vrste prvi put otvorena u Makedoniji, a da je njen uspeh prepoznat u Srbiji, već se javilo interesovanje za otvaranjem novih škola. U planu je otvaranje još tri  škole koje će širom Makedonije pružiti trudnicama, porodiljama, ali i njihovim partnerima, svu pomoć za sigurnije roditeljstvo i zdravo odrastanje beba.