GRAFIKA

Koja je razlika između recikliranog i reciklabilnog?

Reciklirane stvari su napravljene od materijala koji su ranije bili deo nečega drugog – npr. druge boce ili konzerve. Reciklabilan je onaj materijal ili proizvod koji može da se reciklira.

KRAJ GRAFIKE

Recikliranje predstavlja deo svakodnevnog života u Velikoj Britaniji. Evo kakve koristi reciklirani materijali mogu da imaju za životnu sredinu i kako kompanija Coca-Cola u Velikoj Britaniji ulaže u podsticanje većeg broja ljudi na reciklažu...

Šta je reciklaža?
Proces koji podrazumeva tretiranje ili preradu korišćenih materijala kako bi bili bezbedni za ponovno korišćenje. Većina lokalnih organa širom Velike Britanije ima uspostavljen dobar sistem reciklaže otpada iz domaćinstava. Ovo je odličan način sakupljanja ambalažnog materijala kao što su karton, staklo, plastika, papir i aluminijum – koji se svi mogu reciklirati i ponovo koristiti u novoj ambalaži ili iskoristiti za pravljenje drugih stvari.

Reciklirani materijal ima mnogo niži karbonski otisak, a reciklirana plastika prilikom proizvodnje koristi za oko dve trećine manje energije nego nova plastika.

Saznajte više o recikliranju u Velikoj Britaniji od Nika Brauna, direktora za održivost u kompaniji Coca-Cola European Partners

Koliko recikliranog materijala koristi Coca-Cola u Velikoj Britaniji?
U proseku, naše konzerve sadrže oko 49% recikliranog aluminijuma, plastične boce sadrže oko 25% reciklirane plastike, a naše staklene boce sadrže oko 56% recikliranog stakla. Ali to su samo trenutne brojke.

Želimo da udvostručimo količinu reciklirane plastike u svim svojim bocama sa 25% na 50% do 2020. godine. Zahvaljujući tome postaćemo najveći korisnik reciklirane plastike u prehrambenoj industriji Velike Britanije.

Tokom proteklih pet godina, iskoristili smo oko 10.000 tona reciklirane plastike za svoju ambalažu za napitke u Velikoj Britaniji. Na osnovu te količine, kada do 2020. godine dosegnemo svoj cilj od 50% reciklirane plastike, koristićemo 20.000 tona reciklirane plastike godišnje – što je ekvivalent otprilike za milion boca.

Saznajte više o našoj najnovijoj kampanji: Love Story (Ljubavna priča)

Najnovija reciklažna tehnologija
Naš novi dugoročni cilj korišćenja 50% reciklirane plastike u svojim bocama zasniva se na našem partnerstvu s kompanijom CleanTech, koja vodi najveći i najnapredniji pogon u Velikoj Britaniji za preradu plastičnih boca u Linkolnširu.

Uložili smo značajna sredstva u ovaj pogon kako bismo udvostručili proizvodnju reciklirane plastike u Velikoj Britaniji. Sva reciklirana plastika koju koristimo takođe potiče iz Velike Britanije – uprkos tome što su troškovi veći nego kod kupovine novog materijala.


GRAFIKA

Šta su obnovljivi materijali?

Šta znači reciklabilno?

KRAJ GRAFIKE