Te 1968... vozili smo vespe, slušali rokenrol na radio Luksemburgu, gledali filmove novog talasa, kupovali prve leviske u Trstu i sanjali o budućnosti.

Te 1968... prva boca Coca-Cole krenula je na svoje putovanje iz fabrike u Zemunu i od prvog gutljaja postala nezaobilazan deo našeg života. U tadašnjoj socijalističkoj Jugoslaviji Coca-Cola je bila materijalizacija sna o Americi i Holivudu, o drugačijem životu i slobodi.

A znate li kako je dočekano otvaranje fabrike planetarno voljenog pića?

Ovako je izgledao jedan od prvih oglasa koji je povodom otvaranja Coca-Cola punionice u Beogradu objavljen u subotnjem izdanju Večernjih novosti od 12. oktobra 1968.


Od danas i na našem tržištu u svetu poznata Coca-Cola

U Beogradu je započela sa radom fabrika bezalkoholnih pića – ovlašćena za punjenje Coca-Cole.

Taj najmoderniji pogon bezalkoholnih pića u zemlji omogućuje da u svakoj prilici uživate u izvanrednom osveženju, u hladnoj Coca-Coli, piću – favoritu svih kontinenata.

Jedinstvena Coca-Cola postaće i vaše najomiljenije osveženje kao što je već postala najpopularnije bezalkoholno piće u svetu: svakog dana u 139 zemalja od Aljaske do Sahare, od Tokija do Buenos Airesa, od Sofije do Sidneja, popije se 90 miliona boca Coca-Cole, izvanrednog pića koje se nigde ne menja, sa ukusom koji nikad ne može dosaditi. Coca-Cola uvek i svuda ostaje ista.

Podizanje ovog najsavremenijeg pogona plod je poslovne saradnje preduzeća Slovenija-vino i Generaleksport. Preduzeće Slovenija-vino puni Coca-Colu po ovlašćenju firme The Coca-Cola Export Corporation.

Coca-Cola je, dakle, stigla. Naći ćete je u restoranima i kafanama, kupovaćete je u prodavnicama, obradovaćete svoju porodicu, poslužiti prijatelje.

Uživajte je ledeno hladnu, uživajte je često!

Hladna Coca-Cola osvežava najbolje

Automatska mašina za pranje:

Prazne Coca-Cola boce peru se i sterilišu u najmodernijem automatskom postrojenju za pranje. Boce se uronjavaju u delove postrojenja i operu se tako dobro da sjaje od čistoće. Oni koji vole da piju bezalkoholno piće iz boce, mogu ta to čine s poverenjem u besprekornu čistoću.

Uređaji za prečišćavanje vode:

Da bi se obezbedio ukus Coca-Cole voda mora da bude ne samo pitka i čista, nego i neutralnog ukusa tj. bez neželjenih sastojaka. Tehnički najmodernija oprema postavljena u ovom pogonu obrađuje i prečišćava vodu... štiteći pažljivo kvalitet Coca-Cole.

Oprema za mešanje i uskladištenje:

Blistajuća oprema od neoksidirajućeg čelika služi za mešanje i čuvanje sirupa Coca-Cole. Ovi uređaji, uzorne čistoće, štite svaku fazu proizvodnje Coca-Cole, kako bi osigurali čistoću i kvalitet u koji se zaista može imati poverenja.

Mašina za punjenje boca:

Besprekorno čiste boce pokreću se od postrojenja za pranje, prolaze kontrolna svetla i stižu do mašine koja svaku bocu napuni s tačnom količinom Coca-Cole pića i hermetički zatvori, da bi se sačuvao izvanredni osvežavajući ukus Coca-Cole.


Dve nedelje kasnije, tačnije u subotnjem izdanju (26. oktobar 1968.) Novosti izveštavaju kako je dan ranije otvorena fabrika sa najmodernijim postrojenjima. Tadašnja punionica imala je 80 zaposlenih. Imali smo 10 kamiona, 10 vozača i 10 prodavaca. To je bila jedna od prvih punionica koje su otvorene u bivšoj Jugoslaviji, sa jednom proizvodnom linijom za flaširanje boca od 0,25 l u povratnoj staklenoj ambalaži.

"Posle nedavno završenog zagrebačkog, beogradski pogon Coca-Cole je najmoderniji u zemlji. Kapacitet proizvodnje i punjenja je 18.000 boca na sat. Očekuje se da će iduće godine oba pogona dostići promet od preko 20,000.000 boca na sat" - pisalo je u vesti.