Od Palićkog jezera na severu, Đavolje varoši na jugu, kristalno čiste Drine na zapadu i Đerdapa na istoku, Srbija se i te kako ima podičiti raznolikim prirodnim lepotama. Dobro očuvana priroda, gomila kulturno-istorijskih spomenika iz raznih epoha, hrana koja omamljuje i mozak i želudac, gostoljubiv narod uvek spreman na akciju, nacionalni parkovi, rezervat biosfere, spomenici prirode i bogatstvo biljnog i životinjskog sveta su velika prilika za razvoj ekoturizma u našoj zemlji. Iako je u Srbiji svega šest procenata teritorije zaštićeno, a u Evropskoj uniji, recimo, taj procenat iznosi 11 posto, postoje vidljivi pomaci u promociji ekoturizma kroz brojne projekte i akcije. 

Vlasina je jedan od 15 lokaliteta koji spada u zaštićena područja u Srbiji. Ovaj predeo smešten na samom jugu Srbije, obuhvata 130 kvadratnih kilometara na teritoriji opština Sudrulica i Crna Trava i ima status „predela izuzetnih odlika“. U slobodnom prevodu to znači da je Vlasina područje sa značajnim prirodnim, biološko-ekološkim, estetskim i kulturno-istorijskim vrednostima koja su se vremenom razvila kao interakcija prirode i tradicije lokalnog stanovništva.

Dakle, Vlasina je super mesto, za obilazak, odmor ili jednostavno disanje.

Celo područje Vlasine vrvi od prirodnih lepota. Smeštena je između planina Varednik i Čemernik koje se izdižu iznad 1500 metara nadmorske visine. Ovaj slikoviti predeo obiluje livadama, pašnjacima i šumama u kojima dominiraju vrbe, topole, cer, grab, bukva i breza.

Sa nešto više od 20 000 stanovnika u vlasinskoj simbiozi živi i 125 vrsta ptica i 21 vrsta riba među kojima ima i strogo zaštićenih vrsta. Vlasinsko jezero je svakako najpoznatiji entitet celog područja i sa svojim pritokama predstavlja pravu rajsku oazu i gravitacionu turističku tačku celog kraja koju posećuju turisti iz svih krajeva Srbije, ali iz inostranstva. 

Zbog nesagledivih potencijala ovog kraja i njegovih prirodnih lepota, a nedovoljne iskorišćenosti istih, realizovan je trogodišnji projekat „Promocija ekoturizma i zaštita životne sredine Vlasinskog jezera“ u saradnji Vlade Republike Srbije, opštine Surdulica, Programa Ujedninjenih nacija za razvoj (UNDP) i kompanije Coca-Cola. Projekat se fokusirao na aktivnostima u četiri oblasti: promociji i izgradnji brenda Vlasinskog jezera kao takvog, podizanju kapaciteta učesnika u turističkom prometu lokalne zajednice, izgradnji turističke infrastrukture i unapređenju rada službe za zaštitu područja Vlasinsko jezero. Projekat je rezultirao godišnjom stopom porasta turističkog prometa od 15 procenata čime svi mogu biti zadovoljni, a naročito kompanija Coca-Cola koja već duže od decenije podiže kvalitet života u ovom slabo razvijenom kraju Srbije gde se ujedno nalazi i fabrika vode Rosa "Vlasinka", lider u proizvodnji flaširane vode.

Ukoliko želite da saznate više od drugim interesantnim prirodnim lokalitetima, preporučujemo da pročitate naš tekst o Gornjem Ponudavlju