1. FOKUS NA RAST PROFITA 

Svaka od preko dve stotine država u kojima se konzumiraju naši proizvode ima važnu ulogu u našim planovima za rast poslovanja.

Koristimo segmetirane strategije rasta prihoda na svakom tržištu na kome poslujemo, na specifične načine koji se razlikuju u zavisnosti od tipa tržišta - i podsticačemo naše zaposlene u skladu sa time. Na novim tržištima prvenstveno se usredsređujemo na povećavanje proizvedenih količina, održavanje pristupačnih cena i jačanje temelja za buduće uspehe. Na tržištima u razvoju napravili smo balans između količina i cene pića. Na razvijenim tržištima više smo se oslonili na cenu kao element marketing miksa i poboljšanje profitabilnosti uz pomoć proširene ponude manjih i kvalitetnijih pakovanja kao što su staklena i aluminijumska.

2. ULAGANJA U BRENDOVE I POSLOVANJE

Zdravo poslovanje podrazumeva stalna ulaganja. Izabrali smo da investiramo u veći i bolji marketing za svoje brendove, povećavajući i kvantitet i kvalitet oglašavanja. Povećali smo potrošnju na medijsko oglašavanje za više od 250 miliona dolara  i uložili smo ova sredstva u upečatljivije reklame koje ostavljaju snažniji utisak.

U isto vreme, investirali smo u svoj široki asortiman napitaka. Poboljšali smo svoju poziciju u kategoriji energetskih napitaka uz pomoć novog strateškog partnerstva sa kompanijom Monster Beverage Corporation. Investirali smo u brendove kao što je Suja, linija najkvalitetnijih organskih hladno ceđenih sokova. Takođe smo ugovorili kupovinu China Green Culiangwang brenda, proteinskog napitka na biljnoj bazi. Pored toga smo proširili distribuciju Fairlife ultrafiltriranog mleka na nivou Sjedinjenih Država.

Godine 2015. razvili smo svoju prvu globalnu marketinšku kampanju za sve Coca-Cola zaštitne znakove: Coke, Diet Coke, Coke Zero i Coca-Cola Life. Kampanja pokrenuta početkom 2016. godine pod sloganom „Taste the Feeling“ naglašava osveženje, ukus, dobro raspoloženje i međuljudske odnose, ukratko, sve one stvari koje su deo uživanja u ledeno hladnoj Coca-Coli. Ovom kampanjom i strategijom „jedan brend“ smo poslali poruku potrošačima da mogu da uživaju u Coca-Cola napitku u različitim varijantama: sa kalorijama, sa manjom količinom kalorija ili bez kalorija, kao i sa kofeinom ili bez njega. Svako može sam da odabere koji od ukusnih i osvežavajućih Coca-Cola napitaka će popiti kada.

3. VEĆA EFIKASNOST

Dok smo radili na uvećanju stepena rasta bili smo svesni toga da treba da investiramo u veći i bolji marketing uz istovremeno povećavanje finansijske fleksibilnosti. Da bismo ostvarili ovaj cilj povećali smo svoju efikasnost i produktivnost, a smanjili smo troškove.

Deo rešenja je bio „rad od nulte tačke“ – način gledanja na poslovanje koji se zasniva na pretpostavci da organizacioni budžet počinje od nule i da mora da se opravdava na godišnjem nivou, a ne da se samo prenosi na nivoima utvrđenim prethodne godine. Takođe smo smanjili potrošnju na nemedijski marketing kao što su promocije u prodavnicama. Povrh toga, uspeli smo da pronađemo nove načine uštede u okviru svog globalnog lanca snabdevanja.

Sveukupno, u 2015. godini smo uspeli da poboljšamo produktivnost u vrednosti već0j od 600 miliona dolara. Novac smo iskoristili za dalje ulaganje u sopstvene brendove i poslovanje, kao i povraćaj investicije naših akcionara.

U budućnosti planiramo da nastavimo da poboljšavamo produktivnost i ostvarujemo uštede u celoj kompaniji i sistemu. Za nas produktivnost nije samo događaj ili skup događaja, već stalan, svakodnevni proces u kome postajemo jači, efikasniji i, na kraju, bolji.

4. JEDNOSTAVNIJA KOMPANIJA

Retko koja industrija se proteklih godina menjala brže od industrije bezalkoholnih napitaka. Evoluirajući ukusi i navike potrošača, upareni sa neverovatnim inovacijama u maloprodaji i lancu nabavke, kreirali su okruženje u kojoj brzina, preciznost i motivisani zaposleni određuju ko pobeđuje na tržištu.

Kako bismo iskoristili ovu priliku, preduzeli smo korake kojima smo preoblikovali svoje poslovanje. Detaljno smo ispitali svoju operativnu strukturu i identifikovali oblasti u kojima možemo da budemo brži, pamentiji i efikasniji. Eliminisali smo jedan sloj funkcionalnog menadžmenta i povezali svoje regionalne poslovne jedinice direktno sa sedištem kompanije. Optimizovali smo niz važnih internih procesa i eliminisali prepreke i barijere koje su nas sprečavale da reagujemo brzo i budemo efikasni onoliko koliko znamo da možemo da budemo.

Za nas je najvažnije to što smo počeli da tražimo načine na koje možemo dodatno poboljšati iskustvo zaposlenih u celoj kompaniji sa ciljem da stvorimo najuzbudljivije, najproduktivnije, najzabavnije i ispunjavajuće profesionalno okruženje, uz radna mesta koja podstiču radoznalost, učenje, inovacije i rast. Iako smo tek na početku ovog putovanja, naši saradnici su reagovali odlučnošću, predanosću i strašću koje su liderska obeležja Coca-Cola kompanije još od 1886. godine.

5. OSNOVNA DELATNOST PONOVO U CENTRU PAŽNJE

Kompanija Coca-Cola se oduvek bavila kreiranjem brendova osvežavajućih napitaka. Danas naš bogati portfolio obuhvata više od 500 brendova, u koje se ubrajaju gazirani napici, sokovi, kafe, čajevi, napici za sportiste, voda, kao i mlečni i energetski napici i napici za hidraciju sa dodatom vrednošću. Među ovim brendovima 20 njih učestvuje u realizaciji godišnjeg maloprodajnog prometa od preko milijardu dolara.

Još jedan osnovni segment našeg poslovanja jeste naša sposobnost da vodimo najprefinjeniji sistem nezavisnih partnerskih punionica u svetu dok istovremeno kreiramo vrednost za svoje kupce iz maloprodaje i ugostiteljstva. Tokom godina smo kupili nekoliko partnerskih punionica kojima smo upravljali, sa ciljem da poboljšamo učinak, optimizujemo sisteme proizvodnje i distribucije i da na kraju vratimo teritorijskim punionicama nezavisni status franšize.

U Severnoj Americi smo 2015. preduzeli agresivne korake kako bismo ubrzali proces vraćanja  franšiza punionicama u vlasništvu kompanije sa ciljem da vratimo franšize kompletnom sistemu severnoameričkih punionica do kraja 2017. godine. Takođe smo najavili transakciju kojom ćemo formirati novu jedinstvenu partnersku punionicu u Zapadnoj Evropi i počeli smo da unapređujemo svoj sistem punionica u Južnoj i Istočnoj Africi, Indoneziji i Kini. Očekujemo da će do kraja 2017. punionice u vlasništvu kompanije proizvoditi samo tri procenta globalnog proizvodnog obima, što će predstavljati smanjenje u odnosu na trenutnih 18 procenata.