Godišnje se u južnobanatskoj opštini Opovo rodi između 100 i 120 beba, ali njihovi roditelji više ne moraju da savete i podršku stručnjaka u vezi sa najvažnijom životnom ulogom dobijaju odlaskom u obližnje veće gradove ili putem interneta.

U Domu zdravlja Opovo otvorena je Rosa škola roditeljstva u kojoj će budući roditelji dobijati stručne savete i pomoć tokom trudnoće i prvih godinu dana odrastanja deteta.

"Kada sam na YouTube sajtu tražila savete za trudnice naišla sam na informaciju o Rosa školama roditeljstva, odatle znam za projekat. Nisam verovala da će biti otvorena i u našem malom Opovu, ali mnogo sam se obradovala kada sam pre nekoliko dana čula da se otvara i ovde. To nam je stvarno od velike pomoći, da ne lutamo", rekla nam je jedna od budućih mama koja je prisustvovala svečanom otvaranju.

Prostor koji je ranije služio kao patronažna služba je za svega nekoliko radnih dana potpuno renoviran, okrečen i moderno opremljen tako da u njemu mogu da budu održavane radionice, vežbe i predavanja na najrazličitije teme koje zanimaju mame i tate: o toku i fazama trudnoće, značaju dojenja, stilu života, važnosti fizičke aktivnosti, pravilnoj ishrani trudnica i novorođenčadi, porođaju i nezi bebe...

Izgled prostora pre renoviranja

Tu je potpuno nova oprema: lutka beba za demonstraciju, plastična kadica za kupanje, pult za povijanje, platno i projektor, kompjuter, stolovi i stolice... Ali što je još važnije: na raspolaganju će roditeljima biti pedijatar, ginekolog, stomatolog i patronažne sestre koji prolaze akreditovanu obuku Gradskog zavoda za javno zdravlje i to u skladu sa poslednjim profesionalnim standardima u ovoj oblasti.

Izgled prostora nakon renoviranja

Poklon je za sve iz Opova stigao u pravi čas, da presecanjem plave vrpce u znak otvaranja Rosa škole roditeljstva započne višednevno slavlje u čast Dan opštine Opovo - Svetog Nikole letnjeg (22. maj). Čast da otvori Školu roditeljstva pripala je predsedniku opštine Zoranu Tasiću, koji je bio posebno emotivan iz vrlo ličnih razloga.

"Ovo je samo jedan od projekata Rose za podršku porodici. Pamtim jedan prethodni u okviru koga su pomogli prevremeno rođenoj deci. Ja sam, inače, roditelj prevremeno rođenog deteta i od tada koristim isključivo Rosa vodu. To je bila jedna od prvih akcija koje su mene podstakle da počnem da razmišljam na drugačiji način", rekao je Tasić i zahvaljujući se dodao da je ovo divan dan za sve buduće i mlade majke iz Opova.

U protekle dve godine bili su to Ub, Vranje, Požarevac, Kuršumlija, Surdulica, Sjenica, Srpska Crnja, Svilajinac, Bojnik i Batočina, a tokom 2018. podršku u vidu Rosa škole roditeljstva dobijaju još: Dimitrovgrad, Bečej, Niš, Boljevac, Ruma, Bosilegrad, Vršac, Užice i Koceljeva.

"Kada smo 2015. zajedno sa Rosa vodom pokrenuli ovu inicijativu planirali smo da otvorimo ukupno 20 škola roditeljstva i na putu smo da svoj cilj ove godine ostvarimo. Pozitivno iskustvo više od 5.000 parova govori o potrebi podrške ovakve vrste. Sigurnost u periodu proširenja porodice je preduslov za zdravo odrastanje i vaspitanje dece, te se nadam da će ova podrška biti ujedno i podsticaj kako domovima zdravlja, tako i lokalnim samoupravama za nove slične aktivnosti", rekla je dr Snežana Pantić Aksentijević, rukovodilac Grupe za javno zdravlje.

Veliki doprinos inicijativi Ministarstva zdravlja i Rosa vode za spokojnije i spremnije roditeljstvo daju i potrošači širom Srbije, jer se sredstva za otvaranje škola prikupljaju od prodaje Rosa vode u pakovanju od 1.5L, od čije se kupovine odvaja jedan dinar u ove svrhe.