Da bi se plastična boca razgradila potrebno je najmanje 400 godina. To je udarac koji priroda oko nas ne može zauvek da trpi. Kada se tome dodaju sumorne prognoze da se svakog minuta u svetu upotrebi i po milion plastičnih boca, a da se procenat ljudi koji reciklira stalno smanjuje, svaki napor da se ovaj problem prevaziđe je izuzetno bitan.

Fabrika "Vlasinka" koja proizvodi Rosa vodu uradila je i više od toga. Oni svoj proizvod pakuju u revolucionarne eko boce - PlantBottle.

Kada priroda traje, priroda daje, parola je kojom se oni vode i zato su od starta posvećeni tome da svedu na minimum uticaj na prirodu. Rosa boca napravljena je od 30 odsto biljnog porekla. U pitanju je inovativna, na srpskom tržištu prva eko boca, koja se proizvodi po savremenoj PlantBottle tehnologiji.

Za nastanak ove održive ambalaže utroši se 34,6 odsto manje energije pri čemu se smanjuje i emisija ugljen-dioksida kao i upotreba fosilnih goriva. Tako se povećava doprinos očuvanju životne sredine.

U sastav Rosa PlantBottle boce ulazi etanol dobijen iz šećerne trske iz Brazila, koji predstavlja prvu generaciju biogoriva, koje je prihvaćeno širom sveta zbog svog ekološkog efekta. Pri tome, PlantBottle materijali čine 30 odsto plastike koja se koristi u svim Coca-Cola Honest i GLACÉAU Smartwater bocama, uključujući i Rosu. Ovaj materijal je jednako čvrst, dugotrajan, punjiv i 100 odsto reciklabilan kao klasična PET plastika.

Uvođenjem Rosa PlantBottle boce na srpsko tržište, na adekvatan način se doprinosi očuvanju životne sredine i smanjuje uticaj na planetu i njene resurse.

Ovoj inovaciji prethodio je projekat u okviru koga je težina boce smanjena za 30 odsto, a smanjena je i količina plastike potrebna za proizvodnju jedne flaše i time redukovana i emisija ugljen-dioksida. Paralelno sa ovim inicijativama pokrenute su i brojne aktivnosti na podizanju svesti potrošača o važnosti reciklaže i prednostima održive ambalaže kada je briga o životnoj sredini u pitanju.

Pročitajte još i ovo: