Verovatno ste i sami nekada bili svedoci da se na različite načine ispolji mišljenje da su bolesne osobe manje vredne, posebno one sa psihološko – psihijatrijskim i neurološkim poremećajima kao i one sa različitim oblicima fizičkog invaliditeta.

Nekada vrlo javno, a ponekad skriveno to oslikava nedovoljnu humanizaciju našeg društva, jer ne prihvatamo njihov poremećaj kao sastavni deo života.

Hajde da otvoreno govorimo o tome kako da što bolje razumemo njihov položaj i svi mi kao pojedinci pomušamo da doprinesemo unapređenju mogućnosti ovih osoba da budu deo društva i da se ne osećaju odbačenim od strane istog.

Zato se Coca-Cola kompanija priključila kampanji „Niste sami“ koja ima za cilj prevazilaženje predrasuda prema mladim osobama sa problemima iz oblasti mentalnog zdravlja kao i prema osobama sa invaliditetom, koja za cilj ima podizanje svesti šire javnosti važnosti mentalnog zdravlja i većem uključivanju osoba sa invaliditetom u svim društvenim sferama.

Beograd, Bačka Palanka, Novi Sad, Niš, Zaječar, Čačak i Požarevac gradovi su u kome su počev od septembra 2018. pa do aprila 2019. održavaju tribine na kojima smo imali priliku da čujemo glas onih koji se suočavaju sa večitom stigmom, a to je biti drugačiji.

Otvoreno su na ovu temu govorili lekari i drugi medicinski stručnjaci, mladi ljudi koji se suočavaju sa različitim oblicima invaliditeta i izazovima narušenog mentalnog zdravlja, članovi njihovih porodica, javne ličnosti koje su se nekad susrele sa sličnim izazovima i koje su ih prevazišle.

Pitanje mentalnog zdravlja mladih svakako zaslužuje veliku pažnju i brigu čitavog društva, jer se radi o populaciji koja predstavlja budućnost naše zemlje, pa je zato u ovu važnu kampanju uključen i projekat Coca-Cola podrške mladima „Budućnost #za5“. Zajednički nam je cilj da doprinesemo edukuciji zajednice i eliminaciji stigmatizacije povezane sa bilo kojom bolešću.