Da ste Jovanu do pre 3 godine pitali šta najviše mrzi kao iz topa bi odgovorila – trčanje! A danas se priprema za svoj 3. „mejdžor“ i uverava nas da će od naredne jeseni njeno ime stajati na zidu besmrtnih, zajedno sa imenima ostalih ljudi koji su istrčali svih 6 najvećih svetskih maratona. Biće tek 2. žena iz Srbije kojoj je to uspelo.

Ona uopšte ne sumnja da će se to ostvariti, isto kao što nije sumnjala da će se za samo godinu dana pripremiti da svoj prvi maraton istrči za manje od 4 sata.

„Zatekla sam se na ulici na Novom Beogradu aprila 2016. i gledala maratonce kako trče. Došla sam kući i saopštila suprugu i sinovima da ću sledeće godine da istrčim Beogradski maraton, na šta su me oni pogledali i odgovorili: šta ti pričaš, pa ti nisi potrčala ni kilometar, a kamo li 42. Ja sam rekla: videćete da ću svojim radom, voljom, energijom i željom pokazati vam svima da je to moguće i da ću ja to ostvariti. Pre toga mislim da sam poslednji put napolju istrčala duže od 100 metara još na fakultetu, a ja sam davno završila DIF“, kaže Jovana Čanak i dodaje:

„Kada sam došla na prvi trening ekipe Running Tribe i rekla im isto što i porodici, odgovorili su mi da ću maraton trčati za 2, 3 godine i da počnem sa kraćim distancama. Imala sam ogromnu želju, bila sam sigurna da ću to ostvariti. Inače sam veliki borac, ne predajem se nikada. Znala sam da ću to uspeti.“

Od "mrzim trčanje" do pretrčanog maratona za godinu dana

Usledila je jedna od hladnijih beogradskih zima, ali Jovani nije bilo teško da trči sama po bilo kakvim vremenskim uslovima, pa čak i po 30 kilometara. Usput je istrčala i mnogo polumaratona – od Splita, Mađarske i Rumunije do Barselone.

„Stalno sam trčala i zamišljala moju porodicu kako me dočekuje na cilju, a ja ih grlim. To me je guralo dalje. Htela sam svojim sinovima da pokažem da ako se trudiš, radiš i nešto mnogo želiš, da će to da ti se ostvari“, priča nam bivša odbojkašica, a sada personalni trener i članica Capital Crew kluba.

Rečeno – ostvareno! Jovana je u 40. godini stazu dug 42.195 metara pretrčala za 3 sata i 49 minuta. Ali već narednog dana ponestalo joj je izazova...

„Kada sam istrčala Beogradski maraton, bila sam srećna taj dan, lepo proslavila, međutim već sutradan sam se osećala prazno. Falio mi je sledeći cilj. Tada sam postavila sebi cilj svih 6 mejdžora, to je stvarno veliki poduhvat“.

Počele su nove pripreme, ustajanje u 5 ujutru i trčanje po 3 – 3,5 sata po čitavom Beogradu. Kako i sama opisuje: borba sa glavom, telom, vremenskim uslovima...

„Najlepši osećaj mi je kada završim trčanje, kada znam da nisam odustala u trenucima kada mi je bilo teško, kada sam vodila borbu sa samom sobom. Trčanje mi je postalo sastavni deo života, kada ne trčim nisam sva svoja“, kaže Jovana, koja je aprila 2018. postala prva Srpkinja koja je istrčala Londonski maraton.

Potom je jesenas istrčala Berlinski maraton i na njemu obezbedila vremensku normu za učešće na još jednom maratonu iz velike šestorke – Bostonskom maratonu.Za Jovanu je trka 15. aprila bila potpuno drugačije iskustvo - staza je bila sa dosta uspona, a dan kišan, međutim i svoj četvrti maraton po redu uspela je da istrči za manje od 4 sata. Na prvoj trci van Evrope podršku joj je pružio Powerade, energetsko piće čija deviza je takođe „nema izgovora“.

To je itekako uspela da prenese na svoju decu. Jovana i njen suprug, nekada profesionalni košarkaš, a sada trener, Nenad Čanak imaju trojicu sinova od 13, 15 i 18 godina, koji su nastavili očevim stopama.  

„Srednji sin ima skoro 2 metra i njegov je san da igra NBA. Stalno mu govorim da to nije neostvarivo ukoliko vredno radi. I ja ne sumnjam da će tako biti“, priča ponosno Jovana i dodaje:

„Sva trojica vide koliko to meni znači i stalno me pitaju koje sam vreme ostvarila, zajedno pravimo rute... Kada sam prošla kroz cilj Beogradskog maratona stariji i srednji sin su rekli da će početi da trče. Najstariji Luka je čak sa mnom prošle godine trčao projekat 10K.“

Pored velike medalje, nakon što istrči i 6. "mejdžor" septembra 2020. u Njujorku, Jovana ima još jednu veliku želju: da narednog aprila sa svojim psom rodezijskim ridžbetom istrči makar Beogradski polumaraton.

„Viktoriji smo upravo proslavili 1. rođendan. Psi te rase su goniči lavova i trebalo bi dnevno da pretrče 40-50 kilometara. Pošto narednog marta planiram da trčim maraton u Tokiju, nadam se da ćemo onda biti spremne za april u Beogradu“.

Jovana, samo nastavi bez izgovora! Želimo ti lake noge i još mnogo uspešnih trka.