Bio sam 350 milja istočno od Bermuda, ploveći Sargaškim morem na brodu sa još  sa 160 predstavnika kompanija uključenih u lanac vrednosti plastike, nevladinim organizacijama i misliocima koji zagovaraju važnost zdravlja i očuvanja okeana.

Tamo je, plutajući u kristalno čistoj vodi od 9.000 stopa, bila plastična viljuška na vrhu plutajućeg ostrva od algi.

Pahuljica bele boje u beskraju plavetnila je podsetnik svima nama na brodu da je kriza morskog otpada izazov - i odgovornost – koju svi delimo. Zaustavili smo čamac i snorklovali pod i oko zapetljanih ekosistema morske trave, morskog sveta i ostataka u Severnom Atlantiku, kružnom sistemu okeanskih struja koje se protežu preko Severnog Atlantika. Sve od dasaka za WC šolje i kantica, do levka za ribolovačku opremu od blizu ekvatora skoro do Islanda, i od istočne obale Severne Amerike do zapadnih obala Evrope i Afrike.

Približivši pogled na uticaj koji civilizacija ima na naše okeane i plovne puteve - udaljene stotinama milja od civilizacije - utemeljen je i centrirao našu grupu za razgovor i saradnju usmerenu na akciju. Svi smo videli istu stvar na istom mestu u isto vreme.

Eksperimentalna ekspedicija bila je deo Olimpijskog samita o vođstvu plastike, okupljanja prvih zainteresovanih strana u cilju izgradnje međusektorskih odnosa i razvoja razvojnih rešenja za globalni problem plastičnog otpada. Tokom tri dana, učestvovali smo na sadržajnim sesijama, okruglim stolovima i “dizajn laboratorijama” posvećenim temama kao što su zajednice bez otpada i recikliranje hemikalija. Dijalog je bio otvoren, neformalan i poštovan. Shvatili smo da svako od njih ima ulogu u razvoju rešenja, i da je saradnja - a ne upiranje prstom - ono što je našoj planeti potrebno. Svi su se videli kao partneri, a ne protivnici.

Delio sam rezultate i učenja iz našeg projekta Svet bez otpada. Mi u Coca-Coli smatramo da je najefikasniji način da se utiče na promenu da se reši problem otpada pre nego što dođe do vodenih puteva i na kraju okeana. To je ono ka čemu su naši napori usmereni - na pomaganje poboljšanju programa recikliranja i sakupljanja širom sveta. Na primer, nedavno smo najavili naše učešće u Circulate Capital, fondu za zajmove. Mi smo među prvim krugom investitora koji daju doprinos od 15 miliona dolara od kompanije Coca-Cola. Fond će se baviti plastikom u azijsko-pacifičkim okeanima i životnom sredinom.

Vratio sam se u Atlantu pun nove energije ne samo o poslu koji radimo kao sistem, već i zbog kontakata koji su napravljeni tokom samita. Činjenica da su svi radili zajedno na brodu će podstaći bolju komunikaciju i saradnju između zainteresovanih strana koje možda nisu bile povezane u prošlosti. Radujem se nastavku razgovora i zajedničkom napretku.

Autor teksta je Brus Karas, potpredsednik za okolinu i održivost za Coca-Cola Severnu Ameriku.