Dva gradska momka, jedan gurman, a drugi kuvar entuzijasta bili su u velikoj gastro avanturi leta 2017.

image3.gif

Obišli su Vranje, Crkvice kod Bojnika, Leskovac, Pirot, Aleksinac, Potpeće, Veliševac kod Ljiga, Rogljevo, Vršac, Zaječar, Belo blato i Debeljaču u potrazi za nezaboravnim ukusima Srbije.

Zavirili su u svaki ćošak i naučili mnogo toga novog.

image6.gif

Upoznali su žene koje spremaju autentična lokalna jela trudeći se da što vernije sačuvaju način na koji su to radile njihove prabake, bake, majke ili svekrve.

I svako od tih jela ima svoju priču.

Saznali su da su za starinski hleb cipovku najvažnije emocije i što starija šerpa, kakva je razlika između urde i vurde, zašto se belmuž zove muško jelo, zašto pirotska janjija prvo mora da se kuva, pa prži, pa opet kuva, zbog čega je svaka snajka morala da nauči da pravi samsu...

Domaćica Gorica im je u hajdučko vinogradarskom kraju na samoj granici sa Bugarskom u selu Rogljevu otkrila tajnu kako se spravlja pravo pastirsko jelo belmuž, tipično jelo za čitavu istočnu Srbiju. Objasnila je da je ovo viševekovno jelo ime dobilo od reči "bel" po belom siru i "muž" zato što ga u ovoj regiji smatraju i po načinu pripreme i po svojoj jačini za pravo muško jelo. Ono što krasi belmuž je njegova jednostavnost. Za pripremu je potreban sir i projino brašno, jaka ruka za mešanje i malo strpljenja.

Ali nisu Filip i Ivan na ovo putešestvije išli samo da se goste. Imali su dva odgovorna zadatka.

Gurman i radio voditelj Filip Ugrenović trebalo je da proveri kako se svako od ovih jela slaže sa osvežavajućim ukusom Coca-Cole.

image14.gif

A kuvar entuzijasta Ivan Marinković je imao izazov da nauči kako se pripremaju tradicionalna jela i da potom inspirisan izvornim receptom ponudi savremenu alternativu, koju možemo da iskoristimo kao ideju u svakodnevnoj pripremi hrane.

image1.gif

Jasno vam je da ih je tokom ove avanture, pored boce Coca-Cole, pratila i kamera. Tako je nastao serijal "Nezaboravni ukusi Srbije". Svih 12 epizoda možete da pogledate na Coca-Cola YouTube kanalu.

Pre početka ovaj serijal je najavljen ručno rađenim bilbordima na Zlatiboru i u Pirotu.

Tradicionalna kuhinja ima svog parnjaka u starim zanatima, te je u odnosu na "Nezaboravne ukuse Srbije" nastala je i ideja za ručno rađene bilborde. Zlatiborski bilbord su više meseci radile pletilje iz ovo kraja, dok je pirotski tkan na razboju i oba imaju šare tipične za zapad, odnosno jug Srbije. Na taj način Coca-Cola je dokazala kako spoj tradicije i moderne komunikacije može da bude jedinstven i inovativan.