Teče od zapada ka istoku kroz Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Rumuniju, Bugarsku, Moldaviju i Ukrajinu pretačući naše kulture i naravi. Dunav prkosi vremenu i prkosi ljudima, spreman da nam bude veran prijatelj, ali i da nam pokaže ko je gazda kada se malo zaigramo i tretiramo ga kao kantu za otpatke. Zapamtio je i oblikovao ne samo mnoge živote, već čitave kulture i narode koji su od njega zavisili i još uvek zavise.

Nastojimo li precizno da se izražavamo: od opstanka Dunava zavisi budućnost 80 miliona stanovnika Starog kontinenta, a ne treba posebno da naglašavamo da je porastom broja ljudi na Zemlji potreba za svežom vodom sve veća i da klimatske promene utiču na tradicionalni oblik padavina.

Zato je očuvanje eko-sistema najveće evropske reke obaveza svih nas koji u njenom slivu živimo.

Coca-Cola Sistem u Srbiji već više od decenije različitim akcijama doprinosi promociji očuvanja vodenih resursa i edukaciji o zaštiti sliva Dunava i celokupne životne sredine.

Tradiciju smo nastavili i ove godine. Posle Novog Sada, Apatina i Sombora, Coca-Cola sistem je povodom Međunarodnog dana Dunava građanima Srbije poklonio Dunavski eko park u Smederevu.

Park se nalazi u okviru šest vekova stare Smederevske tvrđave, prilagođen je okruženju i izgrađen na površini od 400 kvadratnih metara u skladu sa visokim ekološkim standardima. Držeći se uspešne formule prethodno otvorenih parkova i ovaj ima solarno led osvetljenje, dečiji plato sa klackalicama i ljuljaškama, klupu koja svojim oblikom simbolizuje tok Dunava kao i kutak za odlaganje otpada za reciklažu.

“S razlogom smo izabrali Smederevsku tvrđavu za mesto na kojem će biti izgrađen Dunavski eko park, jer smo želeli da najveću ravničarsku tvrđavu u Evropi približimo našim sugrađanima”, rekla je gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović i dodala:

“Svaki park, svako dečije igralište nam dosta znači, to je prostor na kojem se deca i omladina okupljaju, relaksiraju i edukuju i mesto koje bi trebalo da bude opremljeno po najsavremenijim tehničkim standardima. Dunavski eko park pre svega promoviše zdrav život i značaj očuvanja životne sredine.“

Da oplemene prostor, ali i dodatno podignu svest o važnosti zaštite ove reke Lokalni ekološki pokret Smederevo je sa Pokretom gorana i likovnim umetnicima organizovao oslikavanje pet tematskih celina u vezi sa Dunavom: tok reke, vegetacija, ptice, riblji fond i zagađenje. Paneli će biti postavljeni oko samog parka kako bi sve podsećali o različitim načinima na koje možemo da zaštitimo i ulepšamo jednu od najdužih reka u našoj zemlji.

“Dunavski eko parkovi koje smo do sada poklonili građanima Srbije su mesta druženja i edukacije kroz zabavu. Građane Novog Sada, Apatina i Sombora smo do sada insprisali da aktivnije doprinesu zaštiti životne sredini i sigurni smo da će i stanovnici Smedereva u ovom parku dobiti motivaciju da dodatno doprinesu očuvanju Dunava i okruženja. To će biti naša zajednička misija i raduje nas što iz godine u godinu okupljamo sve veći broj mališana, mladih i odraslih koji prepoznaju značaj ove inicijative“, istakla je Jovana Tufegdžić, predstavnik Coca-Cola Sistema u Srbiji.

Park je izgrađen u saradnji sa Upravom grada, NALED-om i Svetskom organizacijom za prirodu (WWF), a gradonačelnica Smedereva je uz zahvalnost na donaciji vrednoj 30.000 evra najavila da će se lokalna samouprava potruditi da proširi kapacitet novoizgrađenog parka.

SAZNAJTE JOŠ