Može se reći da pojam privatizacija u našem narodu budi instant gorak ukus, ali kada je reč o integraciji fabrike Vlasinka u Coca-Cola sistem, realnost je skroz drugačija.

Godine 2015. je obeležena puna decenija uspešne privatizacije, a ako slika govori hiljadu reči, brojevi pričaju makar kao hiljadu slika: prodaja Rosa vode je skočila četiri puta, a Coca-Cola je investirala šest miliona evra u fabriku. Takođe, plasman Rosa vode na okolna tržišta je višestruko uvećan, jer 20 procenata proizvodnje otpada na izvoz.

Tokom 10 godina saradnje, primetan je bio napredak u politici fabrike koja se odnosi na zaštitu životne sredine, pa je tako Rosa voda prva u Srbiji dobila zlatni EWS sertifikat koji dodeljuje Evropska agencija za upravljanje i zaštitu voda (European Water Stewardship).

Ta prestižna nagrada nije došla tek tako već kao posledica ekoloških inovacija u proizvodnom sistemu. Težina boce je smanjena za 30 procenata, a isti procenat predstavlja i udeo materijala biljnog porekla u njoj. Utrošak energije po jedinici proizvoda je 35 posto dok je reciklaža povećana za petinu.

Vrhunski ekonomsko-ekološki rezultati zahtevali su i dostojno obeležavanje i promociju pa je u to ime organizovan čitav niz aktivnosti i događaja kojima su obuhvaćene različite ciljne grupe.

Eko radionice su kroz edukaciju širile svest kod dece ali i njihovih roditelja o bitnosti zaštite životne sredine, dok su zaposleni uživali na korporativnoj proslavi na kojoj su oni najistaknutiji primili nagrade. 

Jubilej je ispraćen velikim brojem objava u najrelevatnijim medijskim izdanjima a ništa manje značajan doprinos su dali i domaći vladari interneta, naročito na društvenim mrežama. Ipak, najveći medijski događaj je sasvim sigurno bila poseta ambasadora SAD Majkla Kirbija proizvodnom pogonu. Okrugli stolovi na relevantne teme i svečana večera sa više od sto poslovnih prijatelja i partnera doprineli su ojačavanju veza i sa javnim i sa korporativnim sektorom.

Titulu najinspirativnijeg događaja u proslavi desetogodišnjice uspešne saradnje Coca-Cole i fabrike Vlasina je odnela neobična izložba fotografija kristala vode, čija molekulska struktura na upečtaljiv vizuelni način podseća na to da u sebi krije jednu od tajni života.