Pedeset metara! Tolika je dužina kolača Mille-feuille napravljenog u Zemunu u čast preduzetnika i uz želju da njihov poslovni put bude jednako sladak.

Red kore od lisnatog testa, red krema od vanile, pa red kore, pa red krema i opet kora, a onda na kraju ukrašavanje malinama. Izgleda kao sasvim jednostavn proces, međutim u pripremi francuske verzije krempite učestvovalo je čak 50 mladih kuvara i poslastičara Junior Chefs Club-a Srbije, kao i 20 učenika i nastavnika Ugostiteljsko-turističke škole Beograd. Svi oni su dali svoj kreativni doprinos da bude napravljen Mille-feuille rekordne dužine i to specijalnim povodom.

Događaj je organizovala kompanija Metro Cash & Carry u saradnji sa Coca-Cola HBC Srbija kao partnerom, a u susret proslavi „Dana sopstvenog poslovanja“. Treću godinu za redom ova kompanija organizuje drugog utorka u oktobru širom sveta proslavu u čast miliona ljudi koji ne samo da vode svoje poslovanje, već ga i žive – preduzetnika.

„Ovo je fantastična prilika da se skrene pažnja javnosti na mala preduzeće koja su važan aspekt lokalnog ekonomskog razvoja i direktan odgovor na stopu nezaposlenosti u Srbiji“, rekao je Svetoslav Atanasov, generalni direktor kompanije Coca-Cola HBC Srbija.

Ako i vi želite da 9. oktobra počastite sebe ili francuskom poslasticom obradujete preduzetnika iz vašeg okruženja, mladi kuvari su velikodušno podelili recept za Mille-feuille (što u prevodu znači Hiljadu listova).

Za kolač je potrebno:

-          3 kore od lisnatog testa

-          šećer u prahu

-          1 l mleka

-          1 vanilin šećer ili 1 štap vanile

-          10 žumanaca
200 g šećera

-          80 g gustina

-          6 listova želatina

-          500 ml ulupane slatke pavlake

-          šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Prvo  je potrebno pripremiti fil. Listove želatina potopiti u hladnu vodu, u šerpi zagrejati mleko s dodatkom vanile, i žumance sa šećerom penasto umutiti. Sjediniti smesu s gustinom, pa postepeno dodavati mleko, stalno mešajući. Vratiti na srednje jaku vatru i kuvati uz neprestano mešanje. Skloniti zgusnut fil sa ringle i sjediniti  ga sa želatinom, pa prekriti plastičnom folijom da se ne stvori pokorica. Radi postizanja penaste teksture krema u ohlađen fil lagano umešati nalupanu slatku pavlaku i odložiti u frižider. Gotovo lisnato testo, umotano u papir za pečenje, odmotati, istanjiti oklagijom, izbušiti viljuškom i pre pečenja posuti šećerom da se površina kore karamelizuje. U zagrejanoj pećnici peći na 190°C dok listovi ne postanu zlatnosmeđi i hrskavi. Ređati naizmenično ohlađene kore, pa ohlađen fil, i pri poslednjem sloju posuti  šećerom u prahu. Na vrh staviti sveže voće ili čokoladnu dekoraciju po izboru.

Baš kao i za preduzetništvo i za pravljenje ovog kolača važi isto pravilo: može da se interpretira na mnogo načina. Uživajte!