Možda ste čuli za manju „kontroverzu“ u medijima u vezi sa tim da li Deda Mraz nosi crveno odelo zbog toga što je Coca-Cola crvena. Povodom ovoga sam čak dao intervju za engleski BBC u Mančesteru! A prošle nedelje tokom intervjua sa televizijskom stanicom iz Velsa opet je pomenuta ova tema.

Mi nismo razlog za Deda Mrazovo crveno odelo. Mada nam ide u prilog, jer se crvena boja poistovećuje sa Coca-Cola napitkom. Ali nismo mi ti koji su došli na ideju da Deda Mraza obuku u crvenu odeću.

Brojne ranije interpretacije Deda Mrazove priče pominjale su crveno odelo. Među poznatijim su ilustracije čuvenog političkog strip-crtača Tomasa Nasta i božićna čestitka koju je štampao Luis Prang.

Coca-Cola jeste doprinela doživljaju savremenog Deda Mraza, a činjenica da većina nas vidi Deda Mraza kao prijatnog, buckastog i bele brade – jeste potekla iz Coca-Cola reklama. Pre njih, omiljeni deka na svetu crtao se na različite načine – čak i kao zastrašujući vilenjak – ali i tada je nosio crveno!

Novogodišnja čarolija trenutka

Coca-Cola je sliku ovog novog, prijatnog Deda Mraza u ljudskom obliku (čiji je autor ilustrator Hadon Sandblom) prvi put predstavila decembra 1931. godine. Od 1931. do 1964. godine, Sandblom je pravio praznične reklame za Coca-Cola brend sa Deda Mrazom u glavnoj ulozi, a te ilustracije se još uvek koriste svake godine na našim bocama, konzervama i pakovanjima od 12 komada.

Da li vi imate omiljenu prazničnu Coca-Cola priču?