"Leteći Finac" Pavo Nurmi je na Olimpijskim igrama u Amsterdamu 1928. pobedom na 10.000 metara osvojio svoju ukupno devetu zlatnu medalju, a u plivanju se s dve zlatne medalje istakao Džoni Vajsmiler, čovek koji nam je poznat po glavnoj ulozi u filmu "Tarzan".

To su bile prve Igre na kojima je olimpijski plamen upaljen tokom trajanja takmičenja (17. maj - 12. avgust) i prve olimpijske igre na kojima su uvedene discipline za žene u atletici i gimnastici. 

Te 1928. su organizaciju olimpijskih igara prvi put sponzorstvima pomogle i komercijalne firme, kao što je Coca-Cola

CocaColaolimpijskeigre.jpg

Za kompaniju Coca-Cola to je takođe bio izuzetno važan događaj, jer pre toga Francuska i Belgija bile su jedine evropske države u kojima je Coca-Cola bila dostupna. Olimpijske igre bile su prilika da se osvežavajuće piće nastalo 42 godina ranije u Atlanti predstavi ne samo Holanđanima, već svim sportistima i gledaocima širom Evrope, koji su prisustvovali najvećem planetarnom sportskom događaju. 

Posle Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Paname, Portorika i Kube ovo gazirano piće u kontur boci počelo je da osvaja i Stari kontinent. Prekookeanski brod je stigao u holandsku prestonicu sa američkim olimpijskim timom i 1.000 pakovanja Coca-Cole. Staklene bočice bile su prodavane u crveno-zeleno-žutim kioscima na stadionu i stazi za veslanje. 

Na tom mestu rodilo se prijateljstvo koje traje već 90 godina. Coca-Cola je najstariji stalni sponzor i zimskih i letnjih olimpijskih igara. Verujemo da je olimpijski pokret snaga koja deluje za dobro i koja spaja ljude i države, i ponosno koristimo svoje ime kako bismo povećali njegovu vidljivost i podržali najgledaniji i najcenjeniji međunarodni sportski događaj na svetu.

Kompanija Coca-Cola je i ponosni sponzor paraolimpijskih igara.