Dobili smo samopouzdanje, bolje prilike, realna poslovna iskustva i praktična znanja – to je generalna ocena velike većine učesnika nekog od Coca-Cola programa namenjenih mladima u Srbiji.

Ima li od toga boljeg podstreka da još aktivnije nastavite svoju misiju?

Naša ulaganja u buduće lidere već su dala rezultate i upravo zato će Coca-Cola sistem u narednim godinama strateški sve svoje napore usmeriti u profesionalni i lični razvoj mladih i to kroz programe namenjene srednjoškolcima, studentima, apsolventima, diplomcima i nezaposlenima do 30 godina sa ciljem da ih što osnaži i poveća njihovu mogućnost zaposlenja, ali i pruži im što sigurniju budućnost.

Sve to objedinjeno je u novu platformu Coca-Cola mladima, koja obuhvata dokazano kvalitetne programe: Budućnost #za5, Coca-Cola podrška mladima, Coke Summership i Rise.

EDUKACIJA ZA SREDNJOŠKOLCE

Priprema za uspešno savladavanje procesa zaposlenja i edukacija o privatnom preduzetništvu.

Budućnost #za5 je program koji ima za cilj da podstakne srednjoškolce i brucoše da otkriju i iskoriste svoje talente i potencijal, kao i da usavrše savremene veštine u pronalaženju posla. Do sada je više od 5.000 tinejdžera iz 70 srednjih škola u 11 gradova širom Srbije, prošlo  kroz više od 230 različitih aktivnosti.

Nakon završetka programa menadžment Coca-Cole sastao se sa nekoliko učesnika da sumira utiske i svi su nam rekli: Jedino što sledeći put treba da popravite je da još više mladih prisustvuje programu, jer će biti pozitivniji po pitanju svoje budućnosti u Srbiji.

OBRAZOVANJE ZA NEZAPOSLENE MLADE

Interaktivne radionice za unapređivanje ličnih veština i sticanje praktičnih znanja koja olakšavaju put do zaposlenja.

Vođeni time da je na tržistu veliki broj mladih (18-30 godina) koji su u potrazi za poslom, prošle godine je pokrenuta i Coca-Cola podrška mladima, nacionalni projekat koji je realizovan u 14 gradova Srbije. Kroz edukativne radionice sertifikovanih domaćih stručnjaka i onlajn platformu oko 1.500 nezaposlenih mladih imalo je priliku da nauči ključne stvari koje su im olakšale potragu za poslom i njih 100 je počelo da radi ili je pokrenulo svoje preduzetničke priče. Jedna od njih je Tamara, koja je u rodnom Šidu otvorila kozmetički salon.

PRAKSA

Program za studente završnih godina i diplomce koji podrazumeva praksu i rad na biznis projektima pod supervizijom mentora.

U Coke Summership programu, koji omogućava talentovanim studentima da akademsko znanje tokom šest nedelja upotpune praksom, do sada je učestvovalo više od oko 200  studenata, a njih 50 je dobilo zaposlenje kompaniji.

ZAPOSLENJE

Program za diplomce i mlade sa manje od dve godine radnog iskustva usmeren na sticanje radnog iskustva u okviru menadžerskog programa.

RISE management trainee program, spaja kvalitete i veštine praktikanata, a sve u kombinaciji sa brzim okruženjem, mentorstvom i radom na internacionalnim projektima.

Podrška ministarstva prosvete i Privredne komore

Celokupna platforma Coca-Cola mladima biće fokus ulaganja u zajednicu u narednim godinama pružanjem iskustva u učenju i profesionalnom usavršavanju.

„Kao kompanija koja je blisko povezana sa zajednicom i koja zapošljava 1.000 talentovanih i ambicioznih ljudi, svesni smo da mladima nedostaju određene veštine i znanja i upravo zato smo odlučili da postavimo novi strateški pravac ulaganja u lokalnu zajednicu. Coca-Cola sistem već godinama unazad sistemski ulaže u razvoj mladih, pružamo im podršku u kreiranju i oblikovanju svog poslovnog identiteta i otvaramo mogućnosti za razvoj profesionalne karijere”, rekao je Aleksandar Ružević, generalni direktor kompanije Coca-Cola HBC Srbija, i dodao:

“Razvili smo čitav niz projekata kroz koje svake godine prođe više 1.000 mladih. Svedoci smo da se ulažu veliki napori u reforma obrazovanja, a mi kao kompanija možemo da doprinesemo da se obrazovanje približi biznisu i to upravo kroz platformu Coca-Cola mladima.“

Predstavljanju naše nove platforme i ujedno dosadašnjih rezultata u doprinosu kompanije kroz aktuelne programe, prisustvovali su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević i predsednika Privredne komore Srbije, Marko Čadež, koji je celokupnu misiju kroz ovu platformu opisao kao SNAGA mladima.

„Čast nam je da kompanije poput Coca-Cola sistema pokreću inovativne programe  koji omogućavaju mladima da tokom i nakon formalnog obrazovanja steknu nova znanja i veštine. To im pomaže da se lakše zaposle i bolja pomoć od toga ne postoji. Želimo da mladi ostanu u Srbiji i nađu dobre poslove u nekim od velikih stranih kompanija koje posluju u Srbiji i hvala Coca-Coli koja tome doprinosi“, istakao je ministar Šarčević.