Da li ste znali da u jedan metar kubni može da stane čak 200 kilograma presovanih PET boca?

Ako ih adekvatno ne sortiramo, istu tu površinu napunićemo samo sa 10 kilograma plastičnih boca. Baliranjem smanjujemo prostor koji otpad zauzima. Uz to, baliran otpad šaljemo na reciklažu.

A više od pola posla može da uradi svako od nas pojedinačno – odloži u kantu za to predviđenu, jer mi smo ti od kojih kreću promene. Upravo zajedničko formiranje navika da se reciklira i podsticaj da se razdvaja otpad osnovna je misija projekta Budva Zero waste city.

On predstavlja nadogradnju brojnih dosadašnjih aktivnosti Coca-Cola Sistema u Crnoj Gori, odnosno prošlogodišnje kampanje "Uhvati čist talas" tokom koje će se i ovog leta sakupljati plastika i limenke na više od 40 plažnih barova Budvanske rivijere.

U okviru projekta JP Komunalnom Budva donirane su žute (za plastiku) i plave (za limenke) kante, iz kojih će razdvojeni otpad biti presovan i poslat na reciklažu.

"I opština Budva i mi smo javni sektor koji ima različite aktivnosti, ovo nije naš primarni posao, pa da smo fokusirani baš na ovu temu. Zato je jako važno da imamo partnera, kakav je Coca-Cola Sistem i Coca-Cola Fondacija, koji je fokusiran na ovu temu u ovom trenutku i koji ima viziji u kondiciju za ovakve projekte", rekao je direktor javnog preduzeća Morsko dobro Predrag Jelušić i istakao da mu je drago što već drugu godinu sarađuju sa kompanijom Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora, sa kojom smo prošle godine realizovali inicijativu "Uhvati čist talas" i što je ovaj projekat samo nastavak i širenje dobre saradnje.

"Već sada sam zadovoljan da imamo veći broj zakupaca plaža koji su partneri na projektu, u odnosu na prošlu godinu, jer se vidi da je ovaj projekat sve ozbiljniji. Prihvatili su zajednički standard, da zaposleni moraju savesno da odlažu selektivno otpad na tim plažama, što nije baš jednostavno kada je 40 stepeni, a vi na plaži nudite ugostiteljske usluge ili aktivnosti poput kajt surfa i ronjenja", dodao je Jelušić.

Da bi čitava akcija uspela, i da bi Budva zaista bila grad bez otpada, svoj doprinos treba da daju i posetioci istih tih plaža, bilo da su domaći ili strani turisti. Svima njima namenjen je Interaktivni centar u jednom od najlepših parkova u srcu budve - Stefan Mitrov Ljubiša, na Slovenskoj obali. Biće otvoren tokom čitave letnje sezone od 10 do 22h i kroz koristan sadržaj svi zainteresovani moćiće od Budva Zero Waste City volontera da saznaju kako mogu da razdvajaju otpad u svakoj prilici - na ulici, na poslu, na plaži...

Osim toga, već od 1. juna počela je edukacija "od vrata do vrata" u okviru koje će posetiti oko 7.000 domaćinstava od Budve do Petrovca i informisati kako svoju okolinu mogu da učine zdravijom i lepšom, jer otpad može da se reciklira, priroda ne može.