Šta je ono po čemu zaista pamtimo “naše vreme”? Šta vizuelno razlikuje jednu epohu od druge? Koji to elementi čine sliku u glavi kada pomislimo na ono vreme

Dizajn. 

Danas više nego ikada dizajn definiše naš pogled na svet, stvari, proizvode pa i ljude. To kako ćemo pamtiti ovo, prošlo ili buduće vreme umnogome zavisi od inspiracije mlade nadolazeće generacije umetnika. Dizajniraće nam omiljeni kafić, naslikati sliku za pamćenje, animirati film koji će postati klasik, oblikovati omiljenu ambalažu.

U Srbiji, Coca-Cola sistem iz tog razloga već godinama aktivno afirmiše mlade umetnike.

Kada je prvi put uspostavljena saradnja sa mladim dizajnerima u osmišljavanju izgleda ograničene serije jedinstvenih Coca-Cola flašica, posvećenim najprepoznatljivijim karakteristikama ljudi u Srbiji - bio je to početak divnog prijateljstva, kreativne saradnje i otvaranje još jednog puta ka afirmaciji mladih talenata.

U želji da se taj put nastavi u pravom smeru nastala je ovogodišnja Coca-Cola Dizajnspiracija – konkurs  za mlade nade primenjenog dizajna. 

Autori poslednje limited serije Coca-Cola flašica: Nemanja Jehlička - kreativni direktor, Petar Popović Piros – grafički dizajner, Monika Lang –ilustrator i grafički dizajner, Aleksandar Savić- grafički dizajner i ilustrator, Vesna Pešić – grafički dizajner i ilustrator i Emilija Radojičić – vizuelna umetnica – ponovo su se okupili, a priključio im se i arhitekta Marko Basarovski. 

Oni su imali nezahvalan zadatak da izaberu tri najbolja od više od 100 pristiglih radova na ovogodišnji Coca-Cola Dizajnspiracija konkurs

Minimalistička neon samostojeća lampa sa betonskim postoljem, rad Uroša Mirkovića

Studenti i diplomci fakuleta i visokoobrazovanih ustanova pozvani su da osmisle jedinstveni dizajn elemenata za opremanje kafića koji bi postali deo enterijera nekih od najboljih lokala i restorana u zemlji. 

Za najbolje radove u tri kategorije izabrani su: 

  • Dizajn rasvete - Uroš Mirković – minimalistička neon samostojeća lampa sa betonskim postoljem
  • Dizajn nameštaja - Milan Ranković- klupa za bašte kafića od medijapana i pleksiglasa
  • Dizajn dekorativnih elemenata  - Dušan Glišić-  vertikalna instalacija za zid

Vertikalna instalacija za zid, rad Dušana Glišića

Od Salvadora Dalija do Endija Vorhola, Coca-Cola je decenijama izvor inspiracije za mnoge umetnike i imena pop-kulture koji su ovekovečili i utvrdili mesto za unikatno dizajniranu flašicu Coca-Cole u današnjoj kulturi. Svako od nas ima barem jednu uspomenu na jedinstveni zagrljaj otvorene šake sa prepoznatljivom konturom Coca-Cola boce. 

Otuda i ne čudi što je upravo to bila glavna inspiracija za pobedničke radove Coca-Cola Dizajnspiracija konkursa. 

Dobitnici su nagrađeni novčanom nagradom, kao i promocijom njihovog rada na festivalu umetnosti DEV9T u Beogradu. 

Ako je suditi prema preko 100 radova primenjenog dizajna mladih srpskih dizajnera koje smo videli, naše vreme ćemo tek imati po čemu da pamtimo.