foto: Jaroslav Pap

Da vam neko na kvizu znanja postavi pitanje za milion dinara: koje područje Srbije pripada Evropskom Amazonu, jednom od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava, da li biste znali odgovor? Ali bez korišćenja internet pretraživača!

Pomoć prijatelja: Vojvodina... Bačka...

foto: Jaroslav Pap

Ili još preciznije: Bačko Podunavlje, koji se prostire na područjima opština Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka na površini od 176.635 ha.

foto: Jaroslav Pap

Zašto ističemo ovaj rezervat biosfere? Jer je od juna 2017. upisan na UNESCO listu u okviru programa “Čovek i priroda”.

U okvirnju Bačkog Podunavlja nalaze se četiri zaštićena područja, među kojima su izuzetno vredni Specijalni rezervati prirode Gornje Podunavlje i Karađorđevo.

Rezervat Gornje Podunavlje predstavlja jedno od poslednjih utočišta za živi svet vezan za plavna područja i centar retkih prirodnih staništa kao što su prostrane plavne šume, ade, rukavci i peščane rečne obale. U rezervatu je prisutna 51 vrsta sisara, 248 vrsta ptica, 50 vrsta riba, 11 vrsta vodozemaca, veliki broj beskičmenjaka, od kojih se izdvaja fauna leptira, sa preko 60 vrsta dnevnih leptira, kao i više od 1.000 biljnih vrsta.

foto: Jaroslav Pap

Među najznačajnijim retkim vrstama životinja ovog područja ističu se orao belorepan, crna roda, patka njorka, divlja mačka, vidra, jazavac, kao i najveća populacija evropskog jelena u Srbiji. Guste, ritske šume autohtonih topola i vrba ispresecane brojnim rukavcima i mrtvajama, danas su gotovo reliktnog karaktera.

Ako još uvek niste posetili ovaj rezervat prirode, predlažemo da vas Coca-Cola kontur boca provede kroz Gornje Podunavlje. Kliknite na video i teleportovaćete se u nestvarne predele na krajnjem severozapadu Vojvodine.


Oduševljeni ste, zar ne?

Nažalost, regulacijom rečnog vodotoka za potrebe rečne plovidbe i poljoprivrede u poslednjih 100 godina uništeno je 80 odsto prirodnih plavnih područja uz čitav Dunav, kao biološki najproduktivnijih staništa. Upravo zato su pre 11 godina Svetska organizacija za prirodu – WWF i Coca-Cola sistem u partnerstvu pokrenuli inicijativu za obnovu vlažnih i plavnih područja duž Dunava u šest država (Srbija, Austrija, Bugarska, Hrvatska, Mađarska i Rumunija).

foto: Jaroslav Pap

Ekološki poduhvat ukupne vrednosti 4,4 miliona dolara, WWF i Coca-Cola su u Srbiji započele pilot projektom obnove bara Šarkanj i Semenjača. Zahvaljujući eksperimentalnim metodama koje su razvijene i prvi put primenjene u Srbiji, po modelu korišćenom u našoj zemlji će se raditi i u preostalim zemljama kroz koje se Evropski Amazon prostire. Ovakvim inicijatvama vraćena je mozaičnost prirodnih staništa – vlažnih livada, slatina i vodnih “ogledala” u koje su se ponovo vratili beli i žuti lokvanj, močvarna perunika rogoz i sa njima i mnogobrojne vrste ptica močvarica.

foto: Jaroslav Pap

Ovaj program podrazumeva ne samo zaštitu prirode, već upravo harmoničan odnos između ljudi i prirode, balans kojim se očuvanje prirode uspostavlja u funkciji održivog razvoja. Uporedo sa inicijativom o uspostavljanju rezervata biosfere, razvijaju se aktivnosti zasnovane na principima održivog turizma, kao što je biciklistička tura kroz Evropski Amazon, koja će pratiti tok tri reke -  Mure, Drave i Dunava. Od 2021. godine zaljubljenici u aktivan život i prirodu moći će biciklom da obiđu kulturne i prirodne vrednosti ovih područja.

Nadamo se da ćemo se sresti na toj stazi!