Nauči više, primeni znanje i kreni dalje slogan je pod kojim smo tokom 2017. godine realizovali nacionalni program "Coca-Cola HBC podrška mladima" i kroz njega omogućili ljudima od 18 do 30 godina da unaprede svoje lične i profesionalne veštine,  kako bi lakše došli do posla.

U Smederevskoj Palanci, Ćupriji, Prijepolju, Novom Pazaru, Kraljevu, Aleksincu, Prokuplju, Leskovcu, Nišu, Kragujevcu, Kovinu, Šidu, Novom Sadu i Beogradu održane su trodnevne interaktivne radionice kroz koje je prošlo više od 600 ljudi, a čak četvrtina njih je do kraja februara 2018. pronašla posao ili započela sopstveni biznis.

Treba li da naglašavamo koliko smo ponosni na to?

Među prvima koji su neposredno nakon edukacije primenili novostečeno znanje i otisnuli se u preduzetničke vode je 29-godišnja Tamara Kirš, od jula 2017. ponosna vlasnica kozmetičkog salona "Kirsch style" u rodnom gradu.

"Čula sam za obuku tako što su me kontaktirati iz Nacionalne službe za zapošljavanje u Šidu i pošto nisam bila zadovoljna svojom poslovnim komunikacijom videla sam priliku da nešto naučim. Najviše mi je značilo da ispravim greške u CV-u i kako da pokažem najbolju sebe na razgovoru za posao, ali dodatno sam naučila i kako da napravim biznis plan za svoju preduzetničku radnju", otkrila nam je Tamara.

Iako je po struci ekonomski tehničar ideja o salonu lepote "motala" joj je po mislima još od 2015, jer je to radila iz hobija.  

"Volim da ulepšavam druge, ali nikad nisam imala hrabrosti da rizikujem. Ipak, prelomila sam  2016. i otišla u Novi Sad na prekvalifikaciju za kozmetičara. Nakon obuke mi je poraslo samopouzdanje i imala sam snažnu želju da probam da ostvarim svoju poslovnu ideju. Zahvaljujući stručnoj pomoći u okviru Podrške mladima naučila sam da napravim biznis plan za svoj salon, konkurisala sam za subvencije za samozapošljavanje i dobila ih".

Tamara još uvek nema zaposlene, ali se udružila sa drugaricom frizerkom i tako su zajedničkim snagama proširile ponudu u šidskom "Kirsch style".

"Iskreno da budem, nije lako. Sve je na vama, i još nije sve leglo na svoje mesto, ali ide ka boljem i verujem da će biti sve bolje i bolje. Bitno mi je da sam ja zadovoljna, jer volim to što radim", rekla nam je Tamara Kirš i svojim vršnjacima poručila:

"Verujte u sebe,  uvek se ukaže prilika da pokažete u čemu ste najbolji."

SAZNAJTE JOŠ O OVOJ TEMI: