Prošlo je 10 godina od kada je kompanija Coca-Cola predstavila svoje inovativno pakovanje PlantBottle. Sada, u revolucionarnom potezu, postaje tehnologija otvorena i dostupna svim industrijama - uključujući i konkurente.

Dijego Luganja, menadžer za inovacije u ambalaži za Evropu, Bliski istok i Afriku, objašnjava zašto je ovo nešto što menja čitavu industriju. PlantBottle je 2009. bio prava inovacija koja je Coca-Colu izdvojila od  konkurencije.

"Deset godina kasnije, zašto ga koriste vaši konkurenti? Od kada smo predstavili PlantBottle, dozvolili smo nekonkurentnim kompanijama da koriste tehnologiju u svojim proizvodima. Sada nam je potrebno više kompanija koje će ga koristiti kako bi postigli uticaj na životnu sredinu za koji znamo da ga može imati. Sve je to deo naše vizije da krenemo ka svetu bez otpada, koji uključuje konzumiranje manje obnovljivih resursa."

Šta znači otvaranje tehnologije?

"U našoj industriji, ovo je pomak u razmišljanju. To dozvoljava svima da koriste najbolje što mogu, da zajedno pomognemo da zaštitimo planetu. Otvaranjem intelektualne svojine PlantBottle-a prema konkurentskim kompanijama, to će omogućiti našoj industriji da smanji karbonski otisak ambalaže i pomogne da se kružna ekonomija ne zasniva na fosilnim gorivima. Takođe se nadamo da će, podsticanjem veće upotrebe PlantBottle pakovanja, potražnja za njim rasti i da će im cena pasti."

Kako PlantBottle pakovanje smanjuje emisiju ugljen dioksida?

"To daje mnogo niži CO2 otisak u odnosu na PET proizveden iz izvora fosilnih goriva. Da bi vam dali ideju koliko je PlantBottle efikasan, sačuvali smo ekvivalent emisije od milion automobila koji su lansirani pre 10 godina."

Kako se ovaj potez uklapa u Coca-Colinu viziju Svet bez otpada?

"PlantBottle podržava našu viziju i cilj dobivanja obnovljivih izvora polimera u našem zatvorenom krugu. Ovako to funkcioniše: u kružnoj ekonomiji imate materijal koji se koristi, ponovo koristi i reciklira. PlantBottlefits se dobro uklapa u to što se može reciklirati. Ali ima i dodatnu prednost u tome što svaka nova plastika koju treba da stavite u cirkularnu ekonomiju - i uvek će postojati određena količina - može doći iz sistema koji troši manje CO2."

Koje su još tehnologije bioplastike?

"Važno je zapamtiti da je bioplastika (kao PlantPET) plastika koja dolazi iz obnovljivih izvora, kao što su biljna ulja, kukuruzni škrob, slama, piljevina, hrana i poljoprivredni otpad. Ljudi to često brkaju sa biorazgradivom plastikom. Ali nisu sve bioplastike biorazgradive, niti se mogu reciklirati. Lepota PlantBottle-a je da se, za razliku od nekih drugih bioplastika, može u potpunosti reciklirati, i savršeno se uklapa u kružni ekonomski model ka kome bi naše društvo trebalo da se kreće. Danas ima mnogo biorazgradive i kompostabilne plastike, ali važno je shvatiti da se neki od ovih materijala razgrađuju samo pod vrlo specifičnim uslovima koji nisu uvek prisutni u okolini. Bočica je još uvek boca, čak i ako dolazi iz biljke izvora."

Zar ne bi trebalo da se fokusiramo na stvaranje cirkularne upotrebe materijala?

"Da, apsolutno - zbog toga se i mi fokusiramo na razvoj poboljšanih tehnologija recikliranja i korišćenje reciklirane plastike sve više i više. Međutim, čak i dok povećavamo količinu reciklirane plastike, još uvek postoji količina čiste plastike koja će biti uključena u proizvodnju naših plastičnih boca. Tražimo načine da nastavimo da povećavamo količinu prave plastike napravljene od sirovina na bazi bio-sirovine, kako bismo ostvarili našu viziju prave kružne ekonomije."

Koja je nauka iza PlantBottle?

"PlantBottle plastika dolazi iz biljaka, a ne iz nafte. Da bi se proizveo PET - većinski od većine plastičnih boca za piće - potrebno je mešati dva materijala: monoetilenglikol (MEG) i tereftalnu kiselinu (PTA). U PlantBottle, MEG se dobija iz obnovljivih izvora. PTA je još uvek izvedena iz materijala na bazi nafte, ali radimo na razvoju sledeće generacije PlantBottle, koja će takođe koristiti bio-baziranu PTA."

Rosa PlantBottle je prva eko boca na srpskom tržištu.