Svakog dana širom sveta popije se 130 miliona Fante u više od 190 država širom sveta, a i u Srbiji je ona omiljeni napitak sa ukusom narandže.

Da bismo vam objasnili kako je postala simbol zabave, dragocenih momenata igre sa prijateljima i najveći "multiflavor" brend na svetu ukratko ćemo vas provesti kroz živopisnu prošlost ovog brenda.

Predstavljamo vam 10 istorijskih činjenica i nekoliko starih fotografija koje do sada verovatno niste videli.

1. Nastala je u italijanskom gradu Napulju 1955. godine. Proizvodila ju je i prodavala Coca-Cola Export Corporation, a pravila koristeći lokalne sastojke citrusa.

2. Fanta je drugi najstariji brend Coca-Cola kompanije i drugi najveći brend izvan SAD.

História da Fanta na Europa

3. Ime "Fanta" dolazi iz reči "Fantasie", što znači maštoviti. Postoje neke varijacije na ime, kao u Panami, gde se zove Kist.

4. Poznati industrijski dizajner Rejmond Loui osmislio je između 25 i 30 predloga izgleda Fanta flašice i logotipa. Flašica oblog oblika sa Louijevim "twin-peak" logo dizajnom je konačno odabrana.

5. Fanta se brzo širila na druga tržišta, uključujući Južnu Afriku i Sjedinjene Države, a danas je dostupna u više od 190 zemalja.

6. Godine 1969. Fanta sa ukusom pomorandže bila je najprodavaniji ukus na svetu, i uz slogan "Toliko dobra da poželiš da ožedniš" počinje da se koristeći umetnost pozicionira kao živopisan brend razigranih boja.

7. Fanta je 1979. počela da se prodaje u Sovjetskom Savezu, u skladu sa strategijom globalne ekspanzije.

8. Dugo vremena, Kostarika je imala ekskluzivni ukus Fanta, Kolita. Bila je veoma popularna u Centralnoj Americi tokom 1980-ih i '90 -ih i još uvek je dostupna u Kostariki. Godine 2016. se vratila u Salvador.

9. U periodu između 2000. i 2008. godine Fanta ulazi na teritoriju "Igre" i "Razgirane mašte" tinejdžera, pozivajući ih da budu kreativniji i spontaniji, i ne tako ozbiljni. "Fantanas" kampanja lansirana je u SAD.

10. Između 2008. i 2014. počinje novi pravac komunikacije za Fantu i pojavljuju se animirani likovi koji su se razvijali tokom godina.

SAZNAJTE VIŠE O OVOJ TEMI: