Beograd, 17. maj 2017. godine – WWF - Svetska organizacija za prirodu i Coca-Cola sistem već šest godina sarađuju na projektu obnove vlažnih staništa u specijalnom rezervatu prirode „Gornje Podunavlje“. Ovo partnerstvo se pokazalo kao najbolji primer saradnje biznis i nevladinog sektora i poslužilo kao inspiracija za veliki Evropski projekat obnove vlažnih staništa duž Dunava. 

Višegodišnje partnerstvo u Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Srbiji je ukupne vrednosti od 4.4 miliona dolara, povećaće kapacitet reke za 12 miliona m³ i obnoviće više od 53 km² vlažnih staništa do 2020. godine. Ovo područje deo je budućeg UNESCO Prekograničnog rezervata biosfere “Mura-Drava-Dunav”, poznatog i kao Evropski Amazon. 

Osim što vlažna staništa predstavljaju najproduktivnija biološka područja, prečišćavaju vodu i ublažavaju uticaj poplava. Dosadašnji rad na obnovi vlažnih staništa, pozitivno je uticao na brojne zaštićene biljne i životinjske vrste, kao i na očuvanje prirodnih odlika područja,  ali i razvoj održivog turizma i dobrobit lokalnih zajednica.

„Imajući u vidu da je voda ograničen resurs, koji predstavlja glavni sastojak svih naših proizvoda, podrška Coca-Cola fonacije ovom projektu usmerena ka ispunjenju našeg globalnog cilja, da vratimo prirodi svu vodu koju koristimo za naše napitke. Ne manje važno, je podizanje svesti javnosti o značaju očuvanja voda i zajedničkoj odgovornosti prema ovom neprocenljivom prirodnom resursu. Saradnja sa WWF na ovom projektu, rezultirala je ne samo revitalizacijom prirodnih staništa već i omogućila razvoj održivog turizma i dobrobit lokalnim zajednicama.“, izjavila je Milica Stefanović, predstavnica Coca-Cola sistema.  

U Srbiji su, do sada, u specijalnom rezervatu prirode Gornje Podunavlje, revitalizovane bare Semenjača i Šarkanj, a u toku su i radovi na lokalitetu Široki Rit.

,,Zajedno, WWF i kompanija Coca-Cola, sa lokalnim vlastima i organizacijama u zemljama kroz koje Dunav protiče, čuvaju i obnavljaju vitalna vlažna i plavna staništa u korist ljudi i prirode’’, izjavio je Andreas Bekman (Andreas Beckmann), direktor WWF Dunavsko-karpatskog programa. ,,Namera nam je da stvorimo regionalni pokret za očuvanje i obnavljanje vlažnih staništa, kao i za odgovorno upravljanje vodom.’’ 

---

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati ovlašćenu agenciju za odnose sa javnošću Represent Communications 011/7152 - 500. Kontakt osoba: Marija Mijatović, 063/384 079,  marija.mijatovic @represent.rs