Budva, 14. jun  - U Budvi je danas, u okviru projekta "Budva Zero Waste City", otvoreno jedinstveno mesto na crnogorskom primorju na kojem će posetioci moći da uče o ekologiji – Interaktivni centar. Kroz Interaktivni centar posetioci će se upoznati sa otpadom kao problemom današnjice, izazovima i načinima njegovog rešavanja, a sve to na zanimljiv i prijemčiv način.

Pored Interaktivnog centra, projekat „Budva Zero Waste City“ nastoji da kroz brojne aktivnosti uključi građane i relevante partnere u rešavanje problema otpada, i to kroz smanjenje otpada i povećanje reciklaže. Tome će doprineti i inicijativa „Uhvati čist talas“, koja počinje sledeće sedmice, sakupljanjem ambalažnog otpada na više od 40 plaža budvanske rivijere.

"Otpad je problem koji se ne može rešiti u jednoj godini ili jednom inicijativom. Za rešavanje ovog problema potrebna je uključenost svih sektora: države, lokalnih samouprava, kompanija, nevladinih organizacija, građana. Samo kroz partnerstva možemo napraviti vidljive, dugoročne i održive pozitivne promene za životnu sredinu", rekla je Magdalena Miljanić, direktorica NVO Eko centar Budva, koja uz podršku Coca-Cola Sistema i Coca-Cola fondacije realizuje projekat “Budva Zero Waste City”.

Predsednik Opštine Budva Marko Carević poručio je da svi zajedno moramo podići svest građana kroz edukaciju i iniciranje promena ponašanja.

“Recikliranje je važan segment tretiranja otpada i krajnji je čas da i mi prilagodimo svoje navike ovom procesu. Izbacivanje jednokratne plastike će se uskoro pokazati kao neophodan korak. Opština Budva kao turističko mesto, grad ubrzanog ekonomskog razvoja, mora biti inovator i pronalaziti rešenja za efektivno, trajno i održivo upravljanje otpadom“, rekao je Carević.

Direktor JP Morsko dobro Predrag Jelušić kazao je da Budva čini 50 odsto turističkog prometa Crne Gore, zbog čega je logično da dobre ekološke stvari kreću iz turističke prijestonice. "Drago mi je što već drugu godinu sarađujemo sa kompanijom Coca-Cola HBC Crna Gora, sa kojom smo prošle godine realizovali inicijativu  „Uhvati čist talas“ i što je ovaj projekat samo nastavak i širenje jedne dobre saradnje. Takođe, važna nam je i podrška zakupaca plaža koji si pristali da primjenjuju ekološke standarde. Vjerujemo da će se ova inicijativa širiti i van Budve, te da ćemo u narednom periodu imati još mjerljive rezultate. Interaktivni centar u Budvi je mjesto koje će svakako doprinijeti edukaciji građana. Ovaj projekat je, dakle, već na samom početku dobio simpatije svih, vjerujem da će tim tempom i nastaviti, te da će Budva postati zero waste grad", kazao je Jelušić.

Generalni direktor Direktorata za praćenje turističkih tokova i prometa u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Armend Milla rekao je da je projekat od suštinskog značaja za čitavu Crnu Goru.

"Upravljanje otpadom je od krucijalnog značaja za turističke destinacije poput Budve. Zero Waste je budućnost i očekujemo da će Budva postati baš takva u narednih nekoliko godina. Zato nas raduje edukacija, kako za građane, tako i za turiste, koja je planirana ovim projektom, jer gostima prvi dojam o našoj zemlji treba da bude čista destinacija. Nadam se da će ova inicijativa proširiti i na druge gradove", naveo je Milla.


 

Interaktivni centar nalazi se parku Stefan Mitrov Ljubiša, na Slovenskoj obali i otvoren je svakog dana od 10 do 22 sata.

Projekat “Budva Zero Waste City” nadogradnja je brojnih dosadašnjih aktivnosti Coca-Cola Sistema u Crnoj Gori, odnosno prošlogodišnje kampanje "Uhvati čist talas" u okviru koje će se i ovog leta sakupljati plastika i limenke na plažnim barovima u Budvi.

U okviru projekta JP Komunalnom Budva donirano je 30 kanti za odlaganje plastike, a u narednom periodu Budva će dobiti i "pametne klupe".

Budva Zero Waste City volonteri sprovode i edukaciju u okviru koje posećuju budvanska domaćinstva i edukuju građane o važnosti selekcije otpada i reciklaži.